Uutiset

Suomalaisilla on valinnan varaa

Pääehdokkaista kenestä tahansa tulee erinomainen presidentti seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi.

Suomalaiset äänestävät tänään presidentivaalien ensimmäisellä kierroksella. Sekä istuva presidentti että pääministeri ovat ehdolla tasavallan korkeimpaan virkaan. Pääministerin asema on uuden perustuslain nojalla merkittävämpi, mutta politiikan ykkösvaikuttajilta löytyy silti kiitettävästi halua presidentiksi.

Pääehdokkaista kenestä tahansa tulee erinomainen presidentti seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi. Suomalaisilla on syytä tyytyväisyyteen: on varaa valita hyvistä ehdokkaista.

Tarja Halonen valittiin kuusi vuotta sitten presidentiksi jännittävien vaiheiden jälkeen. Vaalikamppailu oli tuolloin kahden kauppa, Halosen ja Esko Ahon. Nyt on tilanne toinen: kokoomuksen Sauli Niinistö ei jää tuumaakaan vasemmiston Tarja Halosen tai keskustan Matti Vanhasen varjoon.

Niinistö on pyrkinyt erottumaan vallassa olevasta kaksikosta ja onnistunut siinä vähintäänkin kohtalaisesti. Hän on pakottanut kilpailijansa puolustusasemiin.

Halonen on ylivoimainen ennakkosuosikki. Kuin kauneusvirheenä hänen gallup-suosionsa on laskusuunnassa ja on ennakoitu, että vaaleissa tarvitaan toinen kierros.

Mitenkään varma toinen kierros ei ole.

Tarja Halonen on nauttinut istuvana presidenttinä laajaa kansansuosiota, mikä on antanut hänen vaalikampanjaansa kiistattoman hyvät eväät.

Muut ehdokkaat jäävät auttamatta kauas kärkikolmikon taakse, mutta heilläkin on paikkansa. Demokratiassa pitää olla vaihtoehtoja – sen hintana joidenkin ehdokkaiden kannatus saattaa jäädä lähelle nollaa. Samalla jää kuitenkin tilaa myös raikkaille yllätyksille.

Etenkin perussuomalaisten kaltaiset pienpuolueet valmistelevat näissä vaaleissa jo ensi vuoden eduskuntavaaleja. Onhan väylä julkisuuteen ollut pitkään avoinna.

Myös isot puolueet selvittelevät välejään, vaikka kysymys onkin henkilövaalista. Keskustalle ja kokoomukselle presidentinvaalit ovat oiva tilaisuus kirkastaa kilpeään ja hakea kauan kadoksissa ollutta yhteistä säveltä.

Joillakin keskustalaisilla lienee muistissaan, ettei keskustan Esko Aholle herunut viime vaaleissa tukea kokoomukselta. Nyt menneet ovat menneitä, vai ovatko?

Vaalien mahdollinen toinen kierros näyttää, onko porvarillinen Suomi vihdoin valmis järjestäytymään yhden presidenttiehdokkaan taakse.

Presidentinvaalit ovat viihteellistyneet äärirajoilleen. Ehdokkaat ovat joutuneet vastailemaan mitä kummallisimpiin kysymyksiin, joilla ei ole minkäänlaista tekemistä presidentin tehtävien kanssa. Sekamelska ei ole voinut olla johdattelematta myös äänestäjiä harhapoluille.

Vaalit eivät ole olleet kunniaksi keskenään hömpääviihteellä kilpaileville televisiokanaville. Turhuudet ja törkeydet eivät kuulu vaaliohjelmiin. Ei ole ihme, jos näiden vaalien jälkeen entistäkin harvempi tietää mitkä ovat presidentin valtaoikeudet.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic