Uutiset

Suomalaismies on purjehtinut maailman merillä jo vuoden - katso video

Vuosi ja kymmenen päivää sitten 34-vuotias kokkolalainen Markus Vilmi lähti yksin maailmanympäryspurjehdukselle. Haaveensa toteuttamiseksi mies irtisanoutui työstään rekkakuskina ja myi asuntonsa.

Ankkuri nostettiin Kokkolan Ykspihlajan satamasta perjantaina 9.5.2014, ja Vilmi lähti 8,3 metrisellä ja 2,5 metriä leveällä Himene-purjeveneellä kohti maailman meriä.

Vielä tuolloin kaikki oli edessä, kun Vilmi kertoi tulevasta matkastaan Keskipohjanmaa-lehdelle.

Nyt matkaa on takana jo vuoden päivät, ja maisemat ovat muuttuneet osin aurinkoisiksi. Ensimmäinen kuukausi kului Itämerellä. Marras-joulukuussa Vilmi seilasi yli 17 vuorokauden ajan Afrikan edustalla olevalta Cape Verdelta Atlantin yli Barbadokselle.

Vielä pidemmällä purjehdustaipaleelle Vilmi lähti 15. maaliskuuta, kun hän aloitti matkansa pisimmän, puolitoista kuukautta kestäneen avomeripurjehdusjakson Panamasta Galápagoksen kautta Ranskan Polynesiaan.

– Iltapäivällä lähden länttä ja etelää kohti. Dieseliä on 1000 merimailin matkalle ja vettä 230 l pullovettä sekä 120 l kanisterissa ja tankissa. Appelsiinit ja tomaatit, jotka ostin vihannestorilta, menivät jo pilalle. Pärjään ilman niitäkin. Ainoa, mikä on rikki, on tuulimittari. Ilman sitäkin pärjää. Matka tulee olemaan heikkotuulinen ensimmäiset 1000 merimailia, sitten pääsee pasaatituulille, Vilmi kirjoitti

Vilmi myöntää blogissaan, että hetkittäin aika on käynyt tylsäksi, mutta suurimmaksi osaksi ei. Matkallaan hän on muun muassa kalastanut, korjannut omaa sekä muiden veneitä sekä tutustunut eri kulttuureihin ja uusiin ihmisiin niin kuin oli tarkoitus. Purjehdukset ovat kuluneet muun muassa musiikkia kuunnellen ja kirjoja lukien.

Täysin vastoinkäymisiltäkään hän ei ole välttynyt. Kesken matkan pisimmän purjehdusosuuden masto- ja kansivalo hajosi purjeen nostimen tarttuessa siihen keskellä yötä. Pienet välinerikot ovat jatkuneet, sillä viimeisimpinä menivät rikki sekä aurinkopaneelin että tuuligeneraattorin säätimet.

– Pitää tulla toimeen omillaan, onneksi olen varautunut aika hyvillä varaosilla, Vilmi kirjoitti  San Cristobal Wreck Baylta 24.3.

Lähes kuukausi myöhemmin Vilmi saavutti Nuku Hivan saaren, jossa hän vielä viime viikolla vietti aikaa.

Tällä hetkellä Vilmi jatkaa matkaansa Tyynellä valtamerellä. Lauantaina hän seilasi upeassa säässä eteenpäin kohti Ranskan Polynesiaan kuuluvaa Tuamotu Fakaravan saarta.

– Mahtava keli +33C. Alle 1M aallokko, tuuli NW 10kn. Kaikki hyvin. Nautin tästä tropiikissa purjehtimisesta, Vilmi totesi lyhyessä blogipäivityksessä keskeltä merta.

Vilmin tavoitteena on kiertää maapallon ympäri kahdessa vuodessa ja palata takaisin Suomeen loppukesästä 2016. Kun hän palaa matkaltaan, hän on tiettävästi viides yksin maailman ympäri purjehtinut suomalainen.

Ennen matkaansa Vilmi arvioi, että reissu tuo tullessaan monia uusia kokemuksia ja muuttavan hänen maailmankatsomustaan. Ensi vuonna selviää, miten kävi.

– Elämä on valintoja täynnä. Jos ei mitään valintoja tee, ei täällä mitään saakaan, Vilmi tuumasi ennen lähtöään Keskipohjanmaa-lehdelle.

Kuuluisin maailman ympäri yksin purjehtinut suomalainen on liikemies ja tuore kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo, joka teki vastaavan reissun vuosina 1986–87.

Markus Vilmiä ei tavoitettu tällä hetkellä kommentoimaan matkansa etenemistä Tyynen valtameren purjehduksen vuoksi.

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic