fbpx
Uutiset

Suomalaisperheiden pako voi motivoida al-Holin leiriin jääneitä lähtemään – Turkin toimet ja koronavirus lisäävät toiveita päästä pois

Reitti vapauteen kymmenien tuhansien ihmisten asuttamasta al-Holin leiristä on vaarallinen ja vaatii ankarien olosuhteiden kestämistä. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta kertoo, että suomalaisten pako osoittaa leiriin jääville, että pako on mahdollinen.
Koronavirus voi lisätä halua paeta pakolaisleiriltä. Vapaaehtoinen ruiskuttaa desinfiointiainetta varotoimenpiteenä koronavirusta vastaan leirillä lähellä Syyrian Idlibin kaupunkia. Kuva: YAHYA NEMAH
Koronavirus voi lisätä halua paeta pakolaisleiriltä. Vapaaehtoinen ruiskuttaa desinfiointiainetta varotoimenpiteenä koronavirusta vastaan leirillä lähellä Syyrian Idlibin kaupunkia. Kuva: YAHYA NEMAH

Al-Holin leiri vuotaa. Kolme al-Holin leirillä ollutta suomalaisperhettä pakeni leiriltä ja saapui Suomeen.

Leirin jäti kolme suomalaisnaista ja yhdeksän lasta. Suomalaisten lisäksi Koillis-Syyriassa sijaitsevalta leiriltä on paennut lähiaikoina ruotsalaisia. Kaksi ruotsalaisnaista ja neljä lasta on Dagens Nyheterin mukaan karannut leiriltä viime viikon alussa.

Viime syksyn ja tämän kevään aikana kurdien hallinnoimalta al-Holin leiriltä on paennut useita ryhmiä. Esimerkiksi viime lokakuussa kaksi hollantilaista naista lapsineen pakeni leiriltä.

Turkin lokakuussa alkaneiden Pohjois-Syyriaan kohdistuneiden hyökkäysten myötä pakojen on pelätty lisääntyvän. Turkki onkin onnistunut kurdialueille kohdistuneilla sotilaallisilla toimillaan lisäämään alueen levottomuutta ja kurdien työtaakkaa.

– Turkin toimilla alueella on suuri vaikutus. Se on aiheuttanut paineita, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kommentoi.

Korona huolestuttaa leiriolosuhteissa

Myös koronavirus voi lisätä halua paeta.

Koronapandemian takia valtioneuvoston joulukuinen päätös al-Holin suomalaislasten kotouttamista on toistaiseksi jäissä. Leirillä odottavat voivat tuntea epätoivoa, mutta myös pelkoa, sillä leiri on otollinen paikka koronaviruksen leviämiselle.

Al-Holin leirillä on vielä alle kymmenen suomalaisäitiä ja parisenkymmentä suomalaislasta. Kolmen suomalaisperheen pako voi motivoida jäljelle jääneitä leiriläisiä kokeilemaan onneaan.

– Suomalaisten paolla voi olla vaikutusta. Se osoittaa, että pakeneminen on mahdollista, Alaranta kommentoi.

Leiriltä voi paeta ilman virallista apua

Suomalaisten pakoreitistä on annettu julkisuudessa vain vähän tietoa. Se voidaan sanoa, että reitti leiriltä Turkkiin on vaarallinen, sillä alueella on sotilaallisia toimia.

Alaranta kertoo, että alueella on monenlaisia ryhmittymiä, joista vain osa on valtioiden toimijoita. Tämä lisää matkan riskejä.

– Alueella on hurja määrä erilaisia sotilaallisia johtajia, joiden kohtaaminen voi olla riski. Alueella voi tapahtua kidnappauksia ja lunnasvaatimuksia, mutta on hyvin vaikea sanoa mitä yksittäiset ihmiset matkallaan kohtaavat.

Sotilaallisten toimien lisäksi Koillis-Syyrian olosuhteet ovat ankarat. Al-Holin leiri sijaitsee aavikolla ja lämpötila voi tähän aikaa vuodesta nousta päivisin jopa yli 40 asteeseen.

Apua rajanylitykseen viranomaisilta

Syyrian ja Turkin rajalla odottaa uusi haaste – raja on tarkasti vartioitu ja sen ylittämiseksi tarvitaan apua.

Suomen viranomaiset auttoivat leiriltä paenneita Syyrian ja Turkin rajanylityksessä konsulipalvelulain mukaisesti. Viranomaiset myös myönsivät Turkin pääkaupungin Ankaran suurlähetystössä matkustusasiakirjat suomalaisperheille.

Leiriltä pako on voinut kuitenkin olla mahdollista ilman virallista apua.

– Leirillä on valtavasti ihmisiä, ja kysymys ei ole mistään virallisesta valtion toimijasta. Tilanne leirillä järjestyksenpidon ja muun kanssa vaihtelee, Alaranta toteaa.

Se miten pako on leiriltä tapahtunut, ei ole selvää. Suomalaiset ovat voineet lahjoa leirin vartijoita tai käyttää ulkopuolisia salakuljettajia.

– Leirin sisällä pystytään mahdollisesti lahjomaan vartioita. Leirin sisällä on ilmeisesti Isisin toimijoita, jotka pystyvät avustamaan pakenemisessa. Leirillä saattaa olla myös ulkopuolisia toimijoita.

Pako Al-Holin leiriltä

Al-Holin leiri on Koillis-Syyriassa sijaitseva pakolaisleiri. Leiri sijaitsee kurdijoukkojen hallitsemalla alueella.

Vuoden alussa arvioitiin, että leirillä asuu noin 68 000 ihmistä. Ulkomaalaisia Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia oli leirillä vuosi sitten noin 10 000.

Suomalaisia naisia on leirillä nyt arviolta alle kymmenen ja lapsia parisenkymmentä.

Al-holin leiriltä ei voi lähteä vapaasti, sillä se on ympäröity aidalla. Leiri on vartioitu.

Leiriltä voi mahdollisesti paeta lahjomalla vartijoita. Myös leirin sisäiset ja ulkoiset toimijat voivat auttaa paossa.

Leiriltä paon jälkeen tulee päästä rajan yli. Suomalaiset pakenivat Syyrian ja Turkin rajan yli.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan al-Holin leiriltä paenneet suomalaiset tulivat Turkin rajan yli kolmesta eri pisteestä.

Suomen viranomaisten toimintaa ohjaa konsulipalvelulaki. Ulkoministeriön ja sen edustustojen on otettava huomioon kansainvälisesti hyväksytyt ihmisoikeudet ja muut kansainväliset velvoitteet.

Suomen viranomaiset tekivät yhteistyötä Turkin viranomaisten kanssa perheiden paluun suhteen konsulipalvelulain mukaisesti.

Sunnuntain jälkeen perheille on tehty terveystarkastuksia ja karanteenijärjestelyjä. He ovat vastaanottaneet lastensuojelua ja tavanneet viranomaisia, kuten poliisin.

Menot