fbpx
Uutiset

Suomalaisten keskieläke pysyi lähes samana – miesten ja naisten välillä alueittain erittäin merkittäviä eroja

Uudellamaalla Kauniaisissa nainen saa vain puolet miehen eläkepotista, kun maan pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella eroa ei ole, kertoo Eläketurvakeskus.
Eläkkeensaajista 70 prosenttia sai alle 2  000 euron suuruista kuukausieläkettä, kun loput ylsivät summan yläpuolelle.
Eläkkeensaajista 70 prosenttia sai alle 2  000 euron suuruista kuukausieläkettä, kun loput ylsivät summan yläpuolelle. Lehtikuva/Emmi Korhonen

Suomalaisten keskimääräinen eläke oli viime vuonna 1  784 euroa kuukaudessa, kertoo Eläketurvakeskus. Määrä on noin 20 euroa enemmän kuin vuonna 2020.

Eläketurvakeskuksen mukaan sukupuolten välinen eläke-ero pysyi ennallaan edellisvuodesta, ja naisten keskieläke (1  601 euroa) oli edelleen viidenneksen pienempi kuin miesten (2  006 euroa). Sukupuolten välisiä eläke-eroja tarkasteltiin nyt ensimmäistä kertaa myös alueittain. Ero korostuu etenkin Etelä-Suomen hyvätuloisissa kunnissa.

Suurin ero naisten ja miesten eläketason välillä on Kauniaisissa, jossa naisen eläke – 2  332 euroa kuussa – on vain noin puolet miehen eläkkeestä, joka on 4  320 euroa kuussa. Lisäksi ero korostuu Espoossa ja Ahvenanmaan muutamassa kunnassa, Eläketurvakeskus kertoo.

–  Miehistä lähes 15 prosenttia sai yli 3  000 euron eläkettä, kun naisilla osuus jäi viiteen prosenttiin. Eläkkeen suuruus heijastaa tehtyä työuraa, sen pituutta ja palkkatasoa, tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Vain Suomen pohjoisimmassa kunnassa, Utsjoella, miehet ja naiset saavat lähes yhtä suurta eläkettä, joka on noin 1  670 euroa kuussa.

Valta-osalla eläke alle 2000 euroa

Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien työ- tai kansaneläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä. Osa-aikaeläkettä, osittaista vanhuuseläkettä tai pelkkää perhe-eläkettä saavat eivät kuulu Eläketurvakeskuksen mukaan tarkastelun piiriin. Mediaanieläke oli viime vuonna 1  559 euroa kuukaudessa.

Eläkkeensaajista 70 prosenttia sai alle 2  000 euron suuruista kuukausieläkettä, kun loput ylsivät summan yläpuolelle. Kolmasosa suomalaisista eläkkeensaajista ansaitsi alle 1  250 euroa kuukaudessa. Yli 3  000 euroa kuussa sai puolestaan yhdeksän prosenttia eläkkeensaajista.

Suomen suurimmat kuukausieläkkeet, keskimäärin 2  110 euroa, maksettiin maakunnista Uudellamaalla. Pienimmät eläkkeet, keskimäärin 1  551 euroa kuussa, maksettiin Etelä-Pohjanmaalla, Eläketurvakeskus kertoo.

Yhteensä Suomessa eläkettä saa puolitoista miljoonaa henkilöä. Työeläkkeitä ja Kelan eläkkeitä maksettiin viime vuonna yhteensä 32,8 miljardia euroa.

Asiasanat

Menot