fbpx
Uutiset

Suomalaisten suosiman lomasaaren yrittäjät huolestuivat – Turistit karttavat saarta?

Kosin lomasaaren rantakadulla Kreikassa tunnelma on aivan toinen kuin vuosi sitten.

Viime kesänä sen varrella olevan Amaryllis-ravintolan terassilta avautui näkymä suoraan teltoilla täytetylle rannalle, jonne Eurooppaan kumiveneillä pyrkiviä saapui päivittäin.

Nyt ranta on täysin tyhjä sekä teltoista että ihmisistä.

Sama autio näky toistuu myös muualla Kosin keskustassa.

Ravintolan omistavan Jaana Skaltsan mukaan saarella ovat nyt toteutuneet ne uhkakuvat, joita vuosi sitten paikalliset pelkäsivät.

Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita ei näy missään, mutta ei juuri turistejakaan.

– Meidän ravintolamme on ollut 50–60 prosenttia miinuksella tänä vuonna. Kahdestakymmenestä vakioasiakkainamme käyvästä pariskunnasta on saarelle saapunut tähän mennessä vasta kaksi.

Turisteja on saapunut kaikista Kosin kannalta tärkeistä maista huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Suomalaistenkin suosimalle saarelle kaikkein merkittävimmästä turistiryhmästä, eli hollantilaisista, on paikallisten arvioiden mukaan saapunut tänä vuonna vain kolmasosa tavanomaiseen sesonkiin nähden.

Kokonaismäärältään turisteja on arvioitu olevan jopa 40 prosenttia aiempaa vähemmän.

Yrittäjät ovat sitä mieltä, että isosti uutisoitu pakolaiskriisi on vaikuttanut turismiin. He epäilevät, että turistit karttavat saarta pakolaiskriisin takia.

Supermarkettia Kosin keskustassa pitävä Zihnis Payzanoglou oli yksi monista paikallisista, jotka auttoivat pahimmassa hädässä saarelle saapuneita tarjoamalla heille muun muassa vettä ja leipää.

Viime kesän tapahtumat vaikuttavat nyt syvästi saaren turismiin.

– Olimme vieraanvaraisia turvapaikanhakijoille, ja nyt joudumme maksamaan siitä sillä, että turismi yhä vain vähenee. Kun on huonoja uutisia, kaikki näyttävät ne. Mutta kun menee hyvin, kukaan ei näytä niitä, Payzanoglou harmittelee.

Turvapaikanhakijoiden määrä alkoi vähentyä huhtikuussa. Silloin voimaan tuli Euroopan unionin ja Turkin yhteinen sopimus, jonka mukaan Kreikkaan saapuvia turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa takaisin Turkkiin.

Kun Lännen Media haastatteli Skaltsaa viime elokuussa Kosilla, Eurooppaan pyrkineiden turvapaikanhakijoiden määrä oli kiihtynyt huippuunsa.

Elokuussa Kosille saapui lähes 20 000 turvapaikanhakijaa, ja enimmillään saarella oli samanaikaisesti noin 7 000 turvapaikanhakijaa.

Kreikan saarille saapui tuolloin jopa 600 maahantulijaa päivässä.

– Tällä hetkellä täällä on kuitenkin puhdasta ja kaunista, Skaltsa toteaa.

Turismista eläviä kreikkalaisia on kouraissut pakolaiskriisin lisäksi Kreikan velkakriisi.

Kosin saarella kesäsesonkia on jouduttu myöhäistämään. Monet kausityöntekijät ovat päässeet aloittamaan työt vasta lähempänä keskikesää, ja kausi tulee todennäköisesti myös päättymään aiemmin.

Toistaiseksi Payzanoglou ja Skaltsa eivät ole irtisanoneet työntekijöitään, vaikka he tietävät monia, jotka tämän päätöksen ovat jo joutuneet tekemään.

Kahden omistajan lisäksi Skaltsan ravintola työllistää neljä työntekijää.

– Työvuorot on pakko kattaa aamukahdeksasta yhteen yöllä. Emme ole lyhentäneet aukioloaikoja, vaan päin vastoin pidämme nyt ravintolaa auki niin kauan kuin asiakkaita riittää.

Kukaan ei osaa kuitenkaan arvioida, miten loppuvuosi tulee menemään.

– En usko, että tämän sesongin aikana turismi tulee merkittävästi nousemaan, Payzanoglou toteaa.

– Mutta tällaistahan on olla yksityisyrittäjä: On ylä- ja alamäkiä, Skaltsa sanoo.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Kosin saarella on tällä hetkellä vajaat kuusisataa Eurooppaan saapunutta.

Menot