fbpx
Uutiset

Suomalaisuus paljastuu piipun juurella

Kliseet meistä kansana eivät olekaan niin kuluneita kuin kuvittelemme.

Riihimäellä kansalaisopiston maahanmuuttajat ja teatteriryhmäläiset pyörittelivät viime syksyn ajan mielikuvia suomalaisuudesta. Syntyi tekstejä, joista nyt on koottu lähes tunnin pituinen näytelmä Hiukan hangessa.

-Kyllä siinä pinnalle nousivat sauna ja viina väkisin. Mutta yhtäkkiä ne eivät enää olleetkaan niin kliseitä, kun niitä käsiteltiin henkilökohtaisten kokemusten pohjalta, miettii kansalaisteatterin ryhmää ohjaava Sanna Saarela.

Riihimäen aseman tuntumassa käytöstä poistettu ja nyt tyhjänä seisova entinen sähkölaitoksen Voimala on jälleen saatu kokeilevan taiteen käyttöön. Yleisö joutuu näyttelijöiden tavoin pukeutumaan lämpimästi ja tyytymään seisomapaikkoihin. Tunnelmaa riittää.

Musiikki kuljettaa tekstiä

Erillisistä kohtauksista rakennettu näytelmä liikkuu suomalaisen perheen ja parisuhteen ympärillä, tutkii suomalaisten reviiriä ja näkee maahanmuuttajan tavoin rauhallisen maan, jossa ei näytä liikkuvan koskaan ketään.

Näytelmään mahtuvat heinäpellot, kuhilaat, Koskenkorva, musikaalipläjäykset, kuorosota ja jopa stand upia.

Näytelmässä opiston musiikinopettajan Timo Aallon säveltämä musiikki kuljettaa tekstiä, mutta toimii myös itsenäisenä suomalaisuuden ilmentäjänä. Osa musiikista on valmiiksi sävellettyä, kuten karaokekohtausten laulut.

-Tällä kertaa musiikki on vahvasti mukana tarinassa, ja näytelmää voi pitää musikaalina, Aalto kertoo.

Improvisaatiota ja huumoria

Kolmatta kautta toimiva kansalaisopiston kansalaisteatteri ei valitse valmiita käsikirjoituksia näytelmien pohjaksi. Näytelmät rakennetaan yhdessä opiston muiden ryhmien kanssa.

Tällä kerralla tekstejä synnytettiin Soile Anttilan suomen kieltä opiskelevien maahanmuuttajien kesken, musiikkia valmistettiin Timo Aallon ryhmissä ja näyttelijöiden suomalaisuutta henkivät päähineet syntyivät opiston lasten ja nuorten käsityökoulu Leijan tunneilla.

Ryhmässä toimivat näyttelijät kehuvat kansalaisteatteria vapaaksi ja kokeilevaksi. Jokainen mukana olija pääsee itse improvisoimaan ja muokkaamaan tekstiä, kunnes kokonaisuus on valmis.

-Lauloin ennen kuorossa, mutta aloitettuani täällä, en enää lähde kuoroon. Tämä on niin paljon monipuolisempaa ja hauskempaa, miettii myös viulua soittava Eeva Viskar i.

Kansalaisteatteri aloitti toimintansa jo vuonna 2009 opetushallituksen myöntämän rahoituksen turvin. Nyt toimintaan haetaan uudelleen opintosetelirahoitusta, jotta opisto pystyy jatkamaan suosittua harrastusryhmää. (HäSa)

Menot