Uutiset

Suomea louisianalaisella aksentilla

Maahanmuutosta tulee ensi vuoden eduskuntavaaleissa tärkeä, ellei jopa kaikkein merkittävin teema.

Keskustelu velloo jo kuumana, joten puolueet ovat kiireen vilkkaa päivittäneet omia maahanmuuttolinjauksiaan. Esimerkiksi sosiaalidemokraatit julistavat nyt hallittua maahanmuuttoa. Silmäni nappasivat heidän raportistaan kaksi kohtaa.

Rakkauden puolueena SDP toteaa, että suomalaisiin saa rakastua ja suomalaiset saavat rakastua yli rajojen. Heitä kuitenkin huolestuttaa työperäinen maahanmuutto. Liian löysällä politiikalla ulkomaalaiset tuosta noin vain tulevat ja vievät suomalaisten työpaikat.

Ensimmäisen kohdan noukin raportista, koska ystäväpiiriini kuuluu neljä rakkauden perässä Suomeen muuttanutta naista. He aikovat elää loppuelämänsä tässä maassa rakastamansa miehen vierellä. Koska ovat moderneja, fiksuja ja koulutettuja naisia, he myös haluavat tehdä työtä ja maksaa veroja.

Toisen kohdan nappasin, koska olen asiasta hieman erimieltä. Ystävieni kokemusten perusteella pelko työpaikat rosvoavista ulkomaalaisista tuntuu olevan jokseenkin turha.

Jokin aika sitten yksi ystävistäni kertoi innostuneena löytäneensä täydellisen työpaikan, joka vastasi hänen koulutustaan. Hänellä oli alalta myös vuosien kokemus. Ilmoitus oli englanniksi, ja työtehtävät tulisivat olemaan kansainvälisessä ympäristössä. Ystävä kutsuttiin haastatteluun, jossa kävi ilmi, että yritys oli ilmoituksessaan unohtanut mainita yhden asian.

Kaikesta kansainvälisyydestä huolimatta työpaikan vaatimuksiin kuului myös erinomainen suomen kielen taito.

Tässä maassa ei juurikaan anneta maahanmuuttajalle tilaisuutta todistaa kykynsä ennen kuin tämä puhuu kutakuinkin täydellisempää suomea kuin kantaväestö. Sellaisen e
rinomaisen suomen kielen taidon saaminen vie vuosia – etenkin kun kaikki maahanmuuttajille tarkoitetut kielikurssit eivät laadullaan vakuuta.

Ihan sormia
napsauttamalla se työpaikkojen vieminen ei siis onnistu.

Maahanmuuttajat voisivat antaa maallemme paljon. Kuka menee kieltämään, ettei yritysmaailmassa ja työelämässä kaivattaisi raikkaita ajatuksia ja uusia tapoja tehdä asioita? Maahanmuuttajilta voi saada näkökulmia, joita tarvitaan tulevaisuudessa tai ehkä jo nyt, kun talous viimein on lähdössä kasvamaan.

Paras voittakoon, sanotaan. Eikö työpaikkakin kuuluisi parhaalle hakijalle ikään, sukupuoleen tai ulkomaalaistaustaan katsomatta sitten, kun kielitaito on kohdillaan?

Ennen kuin kukaan älähtää, että maassa maan tavalla ja kielellä, vakuutan näiden leidien olevan enemmän kuin motivoituneita oppimaan suomen kielen. Kaikki neljä opiskelevat suomea innokkaasti. Ennen kuin kielitaito on lähelläkään erinomaista, he ovat yrittäneet työllistyä yrityksiin, joissa työtä voisi tehdä englanniksi. Minusta se on hienoa aktiivisuutta.

Ystävieni petratessa kielitaitoaan kohti tuota erinomaista tasoa minä kuuntelen heidän harjoitteluaan. Voin kertoa, että louisianalainen aksentti kuulostaa suomen kielessä hyvältä. Se tuo siihen jännää lisämaustetta.