fbpx
Uutiset

Suomeen perustetaan taas henkilöstörahastoja

Henkilöstörahastoille on ilmeisesti koittamassa uusi aamu. Kun lakia henkilöstörahastoista on väljennetty, uusia rahastoja puuhataan ympäri Suomea.

HR-Palvelut Oy:n toimitusjohtajan Juhani Sinisalon mielestä lakimuutoksella onnistuttiin helpottamaan rahastojen perustamista ja hallinnointia. Alkuperäisessä vuoden 1990 laissa rahastojen perustaminen tehtiin liian vaikeaksi.

-Aluksi henkilöstörahastot myös ymmärrettiin väärin. Työnantajat jopa pelkäsivät niitä. Nämä pelot lievenivät vasta, kun Aatos Erkko (entisen Sanoma Osakeyhtiön pääomistaja) perusti henkilöstörahaston, kertoo Sinisalo.

Sinisalon mukaan rahastot miellettiin aluksi suurten savupiippuyritysten ja valtionyhtiöiden asiaksi. Niitä perustettiinkin nimenomaan metsäteollisuuden suuriin yrityksiin ja valtion omistamiin yrityksiin.

-Jossakin määrin asia olikin näin. Rahastot rajattiin vain suurimpiin yrityksiin. Nyt sellainen voidaan perustaa jopa kymmenen työntekijän yritykseen.

Merkittävä muutos saattaa olla, että rahastoja voidaan perustaa myös julkiseen hallintoon. Yhtään kunnan tai valtion yksikön rahastoa ei ole kuitenkaan vielä rekisteröity.

-Vanha laki lähti siitä, että oli saatava ehdoton varmuus kaikkien henkilöstöryhmien tasapuolisesta kohtelusta rahastoa perustettaessa. Ministeriön valvoja oli tarkkana.

-Periaate oli liian kova kansainvälisissä yrityksissä, joissa on hyvin erilaisia henkilöstöryhmiä.


Päätös syntyy?yt-menettelyssä

Nyt riittää kun perustamista käsitellään yhteistoimintamenettelylain (yt) mukaisesti. Lait ja työehtosopimukset määrittävät, ketkä ja miten käsitellään asioita yhteistoimintamenettelyssä.

Eräissä yrityksissä henkilöstöryhmillä oli riitoja henkilöstörahaston perustamisesta. Juhani Sinisalon entisen työnantajalla Finnairilla lentohenkilöstö ja ylemmät toimihenkilöt eivät aluksi osallistuneet lainkaan rahaston hallintoon. Asenteet ovat sittemmin muuttuneet.

-Työnantaja nimitti rahastoa riitarahastoksi. Se ilmoitti, ettei halua olla missään tekemisissä sen kanssa.

Juhani Sinisalo toimi Finnairin henkilöstörahaston puheenjohtajana ja päätoimisena asiamiehenä. Kun henkilöstörahastot perustivat oman palveluyhtiön 2001, HR-Palvelut Oy:n, Sinisalosta tuli sen hallituksen puheenjohtaja. Viime vuonna hän siirtyi toimitusjohtajaksi.

-Kaikkien ei erikseen kannata suunnitella ja rakentaa hallintoa. Riittää, kun HR-Palvelut tekee sen, Sinisalo kuvaa yhtiötä. (HäSa)

Menot