fbpx
Uutiset

Suomeen voi ensi viikosta matkustaa kuudesta maasta rajoituksetta – Ruotsia tämä rajoitusten purku ei vielä koske

Suomi luopuu sisärajatarkastuksista Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisessä liikenteessä.
Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan rajoitukset Ruotsin osalta puretaan heti, kun tautitilanne sen sallii. Kuva: Arttu Laitala
Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan rajoitukset Ruotsin osalta puretaan heti, kun tautitilanne sen sallii. Kuva: Arttu Laitala

Suomeen voi ensi maanantaista lähtien matkustaa ilman rajoituksia ja suositusta kahden viikon karanteenista kuudesta maasta. Ne ovat Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua.

Muista maista palaavien osalta karanteenisuositus jatkuu.

Rajoituksista EU:n sisärajalla luovutaan myös huvialusliikenteessä eli yksityishenkilöiden matkustaessa omalla veneellä, koska epidemiariski arvioidaan pieneksi. Muista EU- ja Schengen-maista henkilöliikenne on edelleen rajoitettua.

Siten epidemiatilanne ei vielä mahdollista rajanylitysliikenteen rajoituksista luopumista Suomen ja Ruotsin rajalla.

– Tätä linjausta ei tehty kevyesti, vaan ehdottomasta välttämättömyydestä. Rajoitukset Ruotsin osalta puretaan heti, kun tautitilanne sen sallii, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi.

Ohisalon mukaan matkustusmäärät Ruotsin vastaisella maarajalla ovat rajoitusten oloissakin kasvaneet voimakkaasti.

– Luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä liikenne Tornion rajanylityspaikalla on lähes täysin paikallisten liikkumista, mutta kasvusuunta on voimakas. Ymmärrän tämän, mutta toivoin kaikilta myös malttia.

Suomeen suuntautuvassa liikenteessä sallitaan Suomessa asuvien EU- ja Shengen-maiden kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevien kolmannen maiden kansalaisten paluuliikenne.

Lisäksi EU- ja Shengen-maiden sekä Iso-Britannian kansalaisille on mahdollista työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Suomeen. Muutoksena aiempaan välttämättömäksi katsottava matkustus voi perustua myös seurustelusuhteeseen tai kiinteistön, asunnon tai kesämökin omistamiseen Suomessa.

Ensi maanantaista lähtien kaikki Suomen lentoasemat voivat toimia kansainvälisinä rajanylityspaikkoina.

Venäjän rajalla rajoitukset jatkuvat

EU:n ulkorajaliikenteen rajoituksia ja nykyisten rajanylityspaikkojen sulkemista Venäjän rajalla jatketaan 14. heinäkuuta saakka. Henkilöliikenteellä avoimilla rajanylityspaikoilla on sallittua aiemman mukaisesti paluuliikenne Suomeen ja muu välttämätön liikenne.

Lisäksi sallitaan Suomen kansalaisten perheenjäsenten maahanpääsy kolmansista maista Suomeen kansallisuudesta riippumatta.

Ulkorajaliikenteessä sallitaan maanantaista lähtien myös kauttakulkuliikenne Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Paluuliikenne EU- ja Schengen-maihin on ollut jo nykyisellään mahdollista.

Matkustajan vastuu korostuu

Baltian maat ovat jo tehneet Suomea koskevat vastavuoroiset matkustuspäätökset. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Norja keskustelee asiasta perjantaina ja Tanska käsittelee asiaa ensi viikolla.

Norjaa, Tanskaa, Islantia, Viroa, Latviaa ja Liettuaa lukuun ottamatta ulkoministeriö suosittaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista.

– Tässä tilanteessa suomalaisten matkailijoiden oma vastuu korostuu. Monissa maissa on myös erillisiä rajoituksia maahan saapumiselle tai määräyksiä kasvomaskien käytöstä. Kipeänä matkustaminen ei missään tapauksessa ole suositeltavaa, Haavisto sanoi.

Suomen ratkaisut vaikuttavat ennen kaikkea muiden maiden kansalaisten mahdollisuuteen tulla Suomeen. Suomen kansalaiset ja täällä pysyvästi asuvat voivat aina palata Suomeen.

Ohisalon mukaan rajalinjaukset tehtiin terveysviranomaisten tautitilanteen pohjalta. Lisäksi Suomi seuraa, mitä ratkaisuja muut maat tekevät. EU-komissio on suositellut, että rajaliikenteen rajoitusten purkaminen aloitetaan vaiheittain ja lähialueelta.

Rajaliikenteen rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran kahden viikon kuluttua. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan seuraava askel on heti juhannuksen jälkeen katsoa, olisiko edellytyksiä, että Baltia-plus -ratkaisun jälkeen seuraava vaihe olisi Schengen-miinus.

Menot