Uutiset

Suomella ja Brasilialla on paljon yhteistä

– Opiskelu Suomessa ja Brasiliassa on samanlaista, mutta Suomen talvi on tyystin erilainen, toteaa Ewerton Cappelatti, Hämeen ammattikorkeakoulun ensimmäinen brasilialainen vaihto-opettaja.

Elektroniikka-alan opettaja Cappelatti on viettänyt Suomen lumipyryissä pari viikkoa markkinoimassa brasilialaista Feevalen yliopistoa Hämeen ammattikorkeakoululaisille.

– Tavoitteena on vaihtaa niin opiskelijoita kuin opiskelijoitakin koulujen kesken, sillä meillä on paljon yhteistä, kuten samantyyppisiä kursseja. Myös tekniikan alan tutkimusprojekteja on suunnitteilla, Cappelatti kertoo.

Koulujen välinen yhteistyö on vasta aluillaan, mutta siltä odotetaan paljon. Suomesta on helmikuussa lähdössä Novo Hamburgon kaupungissa sijaitsevaan Feevalen yliopistoon toista vuotta muotoilua opiskeleva Netta Makkonen.

– Feevalessa on mahdollisuus opiskella jalkineteollisuutta, joka on oma pääaineeni. Toinen syy lähteä Brasiliaan on siinä, että maa on Euroopan ulkopuolella, missä en ole aiemmin käynyt, Makkonen kertoo.

Kansainvälistyminen yleistyvä trendi

Feevalen yliopisto ei ole Hämeen ammattikorkeakoulun ensimmäinen yhteistyökumppani. Kansainvälisten asioiden päällikön Marja Räikkösen mukaan kansainvälisyys on nykyään arkipäivää korkeakouluissa, ja Hämeen ammattikorkeakoululla onkin yli sata kansainvälistä yhteistyökumppania.

– Opetusministeriön tavoitteena on, että kolmasosa opiskelijoista lähtisi vaihtoon opiskeluaikanaan. Jo ala-asteella painotetaan suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä, Räikkönen sanoo.

Vaihtoon patistaminen liittyy Räikkösen mukaan etenkin kulttuurivaihdon edistämiseen.

– Nykyään kansainvälistä osaamista on oltava jokaisella, ja sitä arvostetaan työelämässäkin. Kaikkien opiskelijoiden ei tarvitse lähteä ulkomaille, mutta jokaisen Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijan on suoritettava kansainvälisen työyhteisön kurssi. Kaikissa yksiköissä on myös kansainvälisiä opettajia.

Kulttuurivaihto tärkeintä

Vaikka vaihto-opiskelussa korostetaan kulttuurien eroja, on esimerkiksi opiskelu Ewerton Cappelattin mukaan suhteellisen samanlaista Suomessa ja Brasiliassa: kurssit ovat samantyyppisiä ja työtahti sama.

– Tärkeintä vaihtoaikana on ollut tutustua suomalaiseen elämäntapaan ja kulttuuriin, kuten ruokaan. Olemme myös jakaneet ideoita opettamisesta. Suomea olen kyllä oppinut vain kolme tai neljä sanaa, Cappelatti naurahtaa ja pudistelee päätään esimerkiksi aurajuustovalkosipuliperunat-sanahirviölle.

Feevalen yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteistyö tulee sekä Cappelattin että Räikkösen mukaan jatkumaan. Seuraavaksi Suomesta lähtee luultavasti opettaja Brasiliaan. Cappelattilla itsellään on jäljellä Suomessa enää viikko, mutta tekemistä riittää vielä loppuajaksikin.

– Huomenna opettelemme hiihtämään. (HäSa)