fbpx
Uutiset

Suomen ainoa 5G- koeverkko tositoimiin

Nokian ohjelmajohtaja Aki Korvala hypistelee frisbeekiekon kokoista 4G-verkossa käytettävää tukiasemaa. Vieressä nököttää antiikkiselta näyttävä parikymmentä vuotta vanha 3G-tukiaseman prototyyppi.

Uusia tukiasemia tarvitaan, kun huippunopea 5G-teknologia mullistaa langattoman tiedonsiirron lähivuosina. Odotukset ovat suuret siitä huolimatta, että 5G-laitteita ei ole vielä olemassa, standardit puuttuvat, eikä radiotaajuuksien jakamisestakaan ole sovittu.

Oulussa 5G:stä saa esimakua. Yliopiston avoin Future Wireless Campus -testiverkko otetaan käyttöön ja avataan yrityksille lokakuussa.

Kansainvälinen televiestintäliitto puolestaan ryhtyy valmistelemaan päätöksiä lähivuosien 5G-taajuuksista marraskuussa.

Tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-aho toivoo 5G-testiverkon käyttäjiksi yrityksiä, jotka hakevat liiketoimintaa ja kehittävät sovelluksia verkon päälle. Kampuksella päivittäin liikkuvat opiskelijat voivat testata ja antaa palautetta.

– Testiverkko on alustana avoin kaikille kaupallisille tuottajille, Latva-aho sanoo.

Latva-aho vinkkaa, että testiverkon rakentamisessa on vielä avoinna muutama verkkoasiantuntijan pesti.

Kesällä valmistunut 5G-testiverkko on ainutlaatuinen Suomessa, mutta myös kansainvälisesti.

Ensimmäisten kaupallisten 5G-tuotteiden ja palveluiden arvioidaan tulevan markkinoille vuonna 2020, kun standardit valmistuvat. Samsung on lupaillut esikaupallisia versioita talviolympialaisiin 2018. Muut verkkolaitetoimittajat seuraavat perässä.

Alue-, väylä- ja rakennuskohtaiset 5G-piensoluverkot panevat vauhtia tiedonsiirtoon.

Tiedonsiirron nopeutta voidaan hyödyntää teknologiassa ja liiketoiminnassa.

Latva-ahon mukaan sovellusten kirjo tulee räjähtämään.

– Toistaiseksi mobiili-internetkäyttöä ei ole hyödynnetty kovin paljon, vaan laitetta pitää itse räpelöidä sen sijaan, että se aktiivisesti tarjoaa palveluja ja sovelluksia, Latva-aho sanoo.

Ohjelmajohtaja Aki Korvalan mukaan elämänmeno muuttuu uudistuvan teknologian myötä.

– Tällä hetkellä verkkolaitteita käyttävät ihmiset, tulevaisuudessa myös koneet, Korvala kiteyttää.

LÄHIVUOSINA ollaan 5G:n ansiosta tilanteessa, jossa kodinkoneet kytkeytyvät ja päivittyvät langattomasti, sensorit valvovat teollisuusprosesseja, automatisoidut autot kuljettavat vaarallisia lasteja ja äärimmäistä tarkkuutta vaativia leikkauksia tehdään etäkirurgiana.

Jo nyt autoissa on törmäyksenestoautomatiikkaa ja robotit tekevät leikkauksia.

Latva-aho ja Korvala korostavat, että 5G-teknologia edellyttää nopeita verkkoja ja mahdollisimman pientä latenssia eli viivettä.

Nyt kaikissa laitteissa on pientä viivettä, joka vaikuttaa turvallisuuteen.

Latva-ahon mukaan viive ja luotettavuus ovat vielä pitkälti ratkaisematta.

Surreyn 5G-testilaboratorio Isossa-Britanniassa on kertonut siirtonopeudesta, joka vastasi sadan elokuvan lataamista kolmessa sekunnissa.

Asiasanat

Menot