Uutiset

Suomen ei pidä säästää itseään hengiltä

Presidenttiehdokas ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) ei purematta niele Suomen Pankin madonlukuja. Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan lisäsäästöjä tarvitaan noin viiden miljardin euron edestä, mikä on tuplasti enemmän mihin hallitus on varautunut maaliskuun menokehysriihessään.

-Ei hallitus ole tällaista tavoitetta asettanut, nämä Suomen Pankin luvut ovat vasta ensivaiheen arvioita, Arhinmäki kertoo.

Hänen mukaansa Suomen ei pidä säästää itseään hengiltä.

-Täytyy toimia niin, että toimeliaisuus kotimaassa säilyy, emmekä syöksy lamaan. Sen vuoksi etenemme veroratkaisut etukenossa ja jos ne eivät riitä, täytyy etsiä lisää sopeuttamiskeinoja, Arhinmäki sanoo.


Ei oteta mallia Romaniasta

Kansanedustaja Kari Uotila esitti tällä viikolla vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa Suomelle lisälainanottoa. Arhinmäki ei tyrmää ideaa, vaikka sanookin, ettei lainaa voida ottaa valtavassa mittakaavassa.

-Jos sen avulla kuitenkin pystytään elvyttämään ja sitä kautta pääsemään laman yli, se pitää uskaltaa tehdä. Pahinta olisi ajautuminen suurtyöttömyyteen, Arhinmäki sanoo.

Hän muistuttaa, ettei Suomen velkaantumisaste ole – ainakaan vielä – kovin paha esimerkiksi muihin euromaihin verrattuna.

-Eihän meidän tavoitteenamme voi olla jokin caucescumainen valtio, jonka valtionvelka on nollassa, mutta asukkaat voivat huonosti, Arhinmäki vertaa Suomea Nikolai Caucescun Romaniaan.


Kulttuurin rahoista ei enää höylätä

Mikäli uusia säästökohteita kuitenkin joudutaan keväällä etsimään, niitä ei helposti Arhinmäen omalta ministeriön alalta tehdä.

-Kulttuurin ja urheilun budjetista ei löydy isoja summia, joilla olisi vaikutusta valtiontalouteen. Toisaalta alan parissa toimiville kymmenettuhannetkin ovat isoja rahoja, Arhinmäki muistuttaa.

Hän ei aiokaan lähteä leikkaamaan joka paikasta vielä hieman lisää.

-Nyt ei juustohöylätä, Arhinmäki lupaa. (HäSa)