Uutiset

Suomen linja-autot ovat iäkkäitä mutta kohtuukuntoisia

Poliisi valvoi eilisestä alkaen tehostetusti linja-autojen kuljettajien ajo- ja lepoaikoja sekä bussien liikennekelpoisuutta.

-Pääsääntöisesti bussiliikenne rullaa Suomessa hyvin – jos kaikki muukin liikenne tapahtuisi samalla ammattitaidolla, olisi hyvin vähän onnettomuuksia, arvioi ylikonstaapeli Arto Jokinen liikkuvasta poliisista.

Teemaluontoinen tarkkailu kestää tämän viikon loppuun. Se on osa Euroopan liikennepoliisijärjestön teemaviikkoa, jolloin jäsenmaissa tarkkaillaan tehostetusti linja-autoliikennettä.

Myös Kanta-Hämeen poliisi on kampanjassa mukana, joskaan resursseja siihen ei tällä viikolla paljoa liikene.

-Tämä sattui meidän kannaltamme huonoon aikaan, koska Neste-rallin valmistelut sitovat Kanta-Hämeen poliisivoimia, sanoo ylikonstaapeli Rauli Syrjälä.

Suomalaisten linja-autojen kunnon Syrjälä arvio yleisesti ottaen kohtuullisen hyväksi, vaikkeivät Suomen teillä köröttelevät bussit mitään nuorukaisia olekaan.

-Bussit on rakennettu kovempaan käyttöön kuin henkilöautot, joten 300 000-500 000 kilometriä ajettu vanhempikaan bussi ei välttämättä vielä ole ollenkaan huonossa kunnossa.

Ajo- ja lepoaikojen noudattamisessa ajajilla on kuitenkin jonkin verran parantamisen varaa.

-Säännöksiä rikotaan linja-autoliikenteessä siinä missä rahtiliikenteessäkin. Suomi on pitkä maa, ja etenkin kauas suuntautuvilla tilausajoilla, kuten Lapin retkillä ajoajat venähtävät helposti ylipitkiksi.

Rajut linja-autopalot askarruttavat

Kaksi Suomessa lyhyen ajan sisällä sattunutta rajua linja-autopaloa ovat luonnollisesti herättäneet kysymyksiä. Tämän kesän tapaukset ovat mietityttäneet poliisia myös Hämeenlinnassa, vaikkeivät ne omaan toimipiiriin kuulukaan.

-Ihmettelen, mistä on kyse. Oli sitten kyseessä sattuma tai rakenteellinen vika, niin tutkimuslautakunnat ottavat varmasti asiasta selvää, Syrjälä toteaa.

Busseille tehdään normaalisti vuosittaiset katsastukset, mutta niillä ajetaan yleensä paljon enemmän kuin henkilöautoilla. Poliisi ratsaa linja-autojen kuntoa ja lepoaikojen noudattamista silloin tällöin. Usein vihjeet poliisille tien päällä liikkuvista huonokuntoisista linja-autoista tulevat kilpailevilta bussifirmoilta.