Uutiset

Suomen mestarit selville Räyskälässä

Purjelennon MM-kilpailuja edeltäneet SM-kilpailut jäivät Lopen Räyskälässä lopulta kolmen päivän pituisiksi. Torstain, perjantain ja vielä päätöspäivän lauantainkin tehtävät peruttiin vaikeiden ja sateisten sääolojen vuoksi. Kilpailunjohtaja Juha Silvennoinen myönsi, että päätöspäivän tehtävää ei edes valmisteltu.

– Jo eilisiltana näytti siltä, että saderintama saapuu jälleen tänne. Paikallislennot olisivat olleet mahdollisia, mutta ei normaalin tehtävän suorittaminen. Kunnon nostoja ei näin pilvisellä säällä ole. Toivottavasti säät ovat parin viikon kuluttua suotuisampia, kun MM-kilpailu alkaa, Silvennoinen pohti.

Kolmen päivän odottelun jälkeen palkinnot jaettiin lauantaina. Kolme kisapäivää riittivät täyttämään SM-tittelin kriteerit.

Räyskälässä lennettiin tänä vuonna racing-luokan ja kerholuokan mestaruuksista. Uudessa racing-luokassa siipien kärkiväli on enintään 15 metriä. Siinä lennetään vakio- ja 15 metrin luokan koneilla, joille käytetään tasoituskertoimia.

Yhteistyöllä kaksoisvoittoon

Hämeenlinnan Aku Jaakkola on lentänyt yhdeksän vuoden ajan tosimielellä kilpailuja. Jaakkolan palkintohyllyn kuuden SM-mitalin jatkeeksi tuli tällä kerralla hopeaa. Edelle ehätti vain harjoituskumppani, Porin Markku Kuusisto. Piste-ero oli pienin mahdollinen, 20 pistettä.

– Lensimme Markun kanssa yhdessä koko kisan. Olemme harjoitelleet nyt muutaman vuoden ajan yhdessä ja tehdään myös töitä tiiviisti yhdessä. Olemme tällä tavalla lentäneet muutamia kisoja täällä Suomessa ja pyrimme myös ulkomailla lentämään yhdessä tehdäksemme sielläkin hyviä tuloksia. Meillä tavoitteet ovatkin jo maailmalla, Jaakkola paljasti.

Kaksikko sai hyvää harjoitusta heinäkuussa Puolassa käytäviä 18 metrin luokan MM-kilpailuja varten.

– Vähän oli lyhyt kisa ja ne päivät, jotka lennettiin, olivat poikkeuksellisen hankalia. Oli hyvin epätyypillistä suomalaista keliä. Lämpimissä ilmamassoissa lennettiin ja nyt kieltämättä näkyi, ketkä ovat kiertäneet vaikeita kisoja maailmalla, Jaakkola valotti.

– Päätöksentekorepertoaarista löytyi vähän poikkeuksellisia työkaluja, millä sitten ratkottiin näitä kilpailutehtäviä, Jaakkola nauroi.

Kotikentällä Räyskälässä lennettävissä 15-metristen MM-kilpailuissa Jaakkola ei ole mukana.

– Meillä joukkue tähän kisaan valittiin lyhyessä testikilpailussa, joka minulta meni vähän huonosti, enkä siksi edusta Suomea kotikisassa, Jaakkola perusteli.

Kuopion Juha Sorri otti racing-luokan SM-pronssia ennen Hämeenlinnan Harri Hirvolaa.

Kerholuokassa osanottajia oli vain seitsemän. Se on määrä, joka juuri ja juuri riittää SM-tittelin jakamiseen. Kultaisen mitalin saavutti Kristian Roine ennen Mikko Nikusta. (HäSa)

Asiasanat