fbpx
Uutiset

Suomen paikka EU-rintamassa

EU-maiden valtiovarainministerit löysivät ratkaisun kahdesta tärkeästä asiasta: Irlantia on autettava ja maan tukipaketin arvo on 85 miljardia euroa.

Suomessa on toistettu, että suomalaisten on pakko auttaa irlantilaisia. Mistään pakosta ei kuitenkaan ole kysymys vaan ennen muuta oman edun ajamisesta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) – eikä suinkaan yksin hän – varoittaa edelleen Eurooppaa uhkaavasta talouskriisistä. Sitä yritetään torjua Irlantia auttamalla.

Tässä EU-maat eivät välttämättä onnistu, toisin päin tilanne olisi selvä. Irlannin jättäminen kamppailemaan yksin vaikeuksineen olisi ollut Euroopalle hyppy pimeään tuntemattomaan.

Talousongelmat ovat kiihdyttäneet ennen muuta Saksan arvostelua. Tähän on jossain määrin aihetta, silti olisi hyvä muistaa, että juuri Saksan hyvä taloustilanne antaa toiveita koko Euroopalle.

Irlannissa tunnelmat ovat lievästi ilmaistuna apeat. Kansan on vaikea uskoa taloudellisesti hyvin menneiden vuosien olevan historiaa ja kriisin niin syvän, että hyvinvoinnista leikkaantuu lähivuosina suuri siivu pois.

Pettymystä ja vihaa puretaan mielenosoituksissa, joissa maalina on tietysti maan hallitus. Irlannissa vastustetaan vyön kiristämistä ja epäsuosiossa on myös tukipaketti – varsinkin sen jälkeen, kun lainan koroksi tuli yli kuusi prosenttia.

Mitään asiallista ja kestävää vaihtoehtoa mielenosoittajilla ei Irlannin talouspolitiikan linjaksi ole tarjota.

Irlanti on kurjassa jamassa. Se hoiti talouttaan huonosti ja nyt ollaan pisteessä, jossa puhevaltaa maan talousasioissa on huomattavan paljon maan rajojen ulkopuolella.

Irlanti on varoittava esimerkki!

Suomen politiikassa Irlanti-kortit oli jaettu jo ennen kuin EU sopi tukipaketista. Hallituspuolueet ovat eurooppalaisen yhteistyön linjalla, varsinkin SDP haraa sitä vastaan.

SDP:n tarkoitus lienee selvä: se haluaa Irlannista vaaliteeman Kreikan rinnalle. Tässä ei sinänsä ole ihmettelemistä, sillä politiikkaan kuuluu politikointi – varsinkin eduskuntavaalien alla.

SDP:n tuntuu olevan vaikea hahmottaa Suomen vaikutusmahdollisuuksia EU-pöydissä. Suomi muun muassa ajoi lainaan vakuuksia, mutta niiden järjestäminen todettiin neuvotteluissa pelkästään aikataulusyistä mahdottomaksi.

Suomi on pieni EU-maa ja sellaisena se pysyy. Yhteisestä rintamasta irrottautuminen Irlanti-paketissa olisi niin kova ja vaikeasti perusteltava siirto, että se on pois laskuista.

Puoluejohtaja Jutta Urpilainen vaatii yhä Irlannin yritysverotuksen uudistamista. Hänen mielestään on sietämätöntä, jos maa jatkaa 12,5 prosentin verolla ja houkuttelee näin maahan kansainvälisiä sijoittajia.

SDP ja Urpilainen arvostelevat syystäkin kevyttä verotusta. Jos Irlanti halutaan mahdollisimman nopeasti jaloilleen, on yritysveron remontti kuitenkin syytä unohtaa. Irlantikin nousee jaloilleen yrittämisellä ja työllä.

Menot