Uutiset

Suomen Rockopisto asetettiin konkurssiin maanantaina

Toimintansa yhtäkkiä lopettanut Suomen rockopisto asetettiin maanantaina konkurssiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Opisto keräsi vielä elokuun lopulla oppilailtaan hiukan alle 300 euron suuruiset syksyn lukukausimaksut. Kun opetuksen viime viikolla piti alkaa, toiminta lopetettiin oppilaita tai heidän vanhempiaan informoimatta.

Hämeenlinnan poliisin mukaan rikosilmoituksen tekeminen on paras tapa yrittää saada lukukausimaksuja takaisin. Vajaata kolmea sataa euroa ei kannata lähteä perimään siviilioikeudenkäynnillä, jonka kustannukset voivat nousta moninkertaisiksi, eikä rahojen takaisin saaminen ole varmaa.

Rockopisto toimi Hämeenlinnassa, Lahdessa, Hyvinkäällä, Nurmijärvellä ja Helsingissä. Vielä viime kesänä se ilmoitti nettisivuillaan laajentavansa toimintansa Espooseen ja Vantaalle. Yrityksen varsinainen nimi on Nuottiavain oy, Suomen rockopisto ja Rockakatemia ovat sen aputoiminimiä.

Rockopiston yrittäjät Harri ja Kaisa Aaltonen ovat tavoittamattomissa. Yrityksen nettisivut ja puhelinliittymät on suljettu, eikä Aaltosille löydy muita puhelinliittymiä. Nuottiavain oy:n uudeksi kotipaikaksi on ilmoitettu Jämsänkoski.


Konkurssihakemus jo keväällä

Eläke-Fennia haki Nuottiavainta konkurssiin viime huhtikuussa. Aaltoset vastustivat konkurssihakemusta sillä perusteella, että syksyn lukukausimaksuilla voidaan rahoittaa toimintaa. He eivät kuitenkaan tulleet asian oikeuskäsittelyyn Lahteen viime viikolla, joten yritys asetettiin maanantaina konkurssiin. Kesällä yritystä koetettiin saada yrityssaneeraukseen, mutta asia jäi sillensä.

Eläkevakuutusmaksujen lisäksi maksamatta on veroja, vuokria ja muita velkoja noin 110 000 euron verran. Yksittäiset summat vaihtelevat alle satasesta yli 32 000 euroon, perinnässä on 33 eri velkaa.

Rockopistolla oli tiettävästi kahdeksan opettajaa. Viime lukukaudella Hämeenlinnassa oli viitisenkymmentä oppilasta ja kaikkiaan oppilaita oli ehkä 200-300. Syyslukukaudelle ilmoittautuneiden oppilaiden määrästä ei ole tietoa. Nuorimmat oppilaat olivat 7-vuotiaita ja vanhimmat lähes keski-ikäisiä.


Oppitunnille tulivat vain oppilaat

Hämeenlinnalaisen Marita Raivion 14-vuotias poika on yksi harrastuksensa menettänyt opiston oppilas. Hän on opiskellut soittamista Rockopistossa kaksi vuotta.

-Meillä oli tapaaminen Arxin tiloissa. Siellä sovittiin tuntien aikatauluista. Itse en ollut paikalla, mutta tuntui epäilyttävältä kun silloin ilmoitettiin, että opetustilat vaihtuvat erään omakotitalon alakertaan. Kun menimme sovittuna aikana ensimmäiselle tunnille, paikalle tuli vain oppilaita. Talon omistaja tuli sitten kertomaan, että opisto on mennyt konkurssiin, Marita Raivio kertoo.

Hänen mukaansa pettymys oli kova. Kitaraa bändikoulussa soittava poika oli hankkinut säästörahoillaan kesällä bassokitaran, jota hänen piti alkaa opetella soittamaan. Marita Raivio pitää epätodennäköisenä, että saisi lukukausimaksua takaisin.


Entiset opettajat perustivat kilpailijan

Vuonna 2006 perustettu Rockopisto käräjöi hovioikeutta myöten kolmen entisen työntekijänsä kanssa kilpailevan opiston perustamisen yhteydessä.

Kaksi opettajaa perusti vuonna 2007 kilpailevan Rocktehdas-opiston. Rockopiston omistajat syyttivät heitä ja kolmatta entistä työntekijäänsä petoksesta ja yrityssalaisuuden rikkomisesta.

Petossyytteessä kyse oli pitämättä jääneistä oppitunneista perityistä palkoista. Yrityssalaisuussyytteen mukaan kaksi opettajaa olisivat kähveltäneet rockopiston oppilasrekisterin tietoja ja käyttäneet niitä markkinoinnissaan.

Syytteet kaatuivat toteennäyttämättöminä sekä käräjä- että hovioikeudessa. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020