fbpx
Uutiset

Suomen romanialainen häpeää maanmiehiään

Hyvin pukeutunut, hyväkäytöksinen, arviolta hiukan yli 40-vuotias romanialainen istuu hiljaisen helsinkiläiskahvilan syrjäisessä nurkassa kahvikupin ääressä. Hän puhuu hyvin suomea ja kertoo osaavansa sen ja äidinkielensä lisäksi myös englantia, ranskaa, italiaa, ja vähän norjaa.

Hänellä on hyvä, joskaan ei akateeminen koulutus, suomalainen puoliso ja työpaikka. Suomessa hän on keskiluokkainen, köyhässä kotimaassaan hän kuuluisi varmaankin vähintään ylempään keskiluokkaan.

Romanialaista ottaa ankarasti päähän. Hän sanoo tuntevansa vihaa ja häpeää maanmiestensä, Romanian romanien, käytöksestä Suomessa ja muissa Euroopan maissa.

-Kun luin, että Romanian mustalainen oli varastanut Uspenskin katedraalista ikonin, minua suututti, tuli viha ja paha olo. Olen itse ortodoksi ja sillä on minulle suuri merkitys, hän sanoo.

“Maineemme pilataan”

Kahvilan nurkkapöydässä istuva romanialainen vaikuttaa välillä avoimen rasistiselta. Hän sanoo haluavansa vaikuttaa viranomaisiin niin, että Romanian romanit ajettaisiin maasta pois ja toivoo Romanian viranomaisten estävän heidän matkustamisensa ulkomaille. Elleivät viranomaiset toimi, hän sanoo olevansa valmis liittymään tai jopa perustamaan ääriliikkeen, joka ajaa romanit pois Suomesta.

-Mustalaiset pilaavat meidän muiden romanialaisten maineen. Olin joitakin vuosia sitten aikeissa mennä Italiaan, mutta en voinut, kun Romanian mustalaiset olivat syyllistyneet siellä vakaviin rikoksiin. En olisi voinut sanoa olevani romanialainen.

Eivät valtaväestöön kuuluvat romanialaisetkaan saa häneltä kehuja. 1990-luvulla Suomeen tullut romanialainen yritti taannoin paluuta kotimaahansa yrittäjäksi. Se epäonnistui surkeasti. Rahat menivät ja Suomeen oli palattava häntä koipien välissä.

-Kilpailu oli epäreilua, tulokkaan häätämiseksi käytettiin myös väkivaltaa. Poliisi ja oikeuslaitos ovat niin korruptoituneita, että hävisin täysin selvän jutun ja menetin kaiken. Myös poliisin korruptiota tutkiva poliisi on korruptoitunut, hän selittää.

“Mustalaiset kostavat kokemiaan nöyryytyksiä”

Hän sanoo tuntevansa synnyinmaansa mustalaisten ajatustavan.

-He haluavat kostaa meille nöyryytykset ja ne traumoja tuottaneet ajat, jolloin he elivät valkoisten vallan alla.

Romanialainen väittää, että Romanian mustalaisilla olisi nykyään mahdollisuus koulutukseen, mutta se ei heitä kiinnosta. Nopea helppo raha kiinnostaa.

-Minä haluaisin, että he opiskelisivat ja tekisivät työtä, hän sanoo.

-Ensimmäisen aallon mustalaiset lähtivät Romaniasta heti, kun pääsivät. Osa on rikastunut. Mene nettiin katsomaan, millaisia palatseja he ovat rakennuttaneet. Nyt toisen aallon lähtijät tavoittelevat samaa. Toisaalta maaseudulla asuu hyvin köyhiä mustalaisia, jotka ovat rehellisiä.

“Lapsia koulutetaan rikollisiksi”

Kerjäläiset ja taskuvarkaat ovat koko Euroopassa yleinen ilmiö. Kumpiakin on ollut useimmissa maissa ihan omasta takaa vuosisatoja. EU:n ja vapaan matkustamisen seurauksena toiminta on kansainvälistynyt.

-Kerjääminen ei aina ole pääasia. On niitä, jotka nöyryyttävät itsensä polvilleen kadulle pyytämään lantteja. Heidän lähettyvillään on usein lähinnä alaikäisiä, jotka tarkkailevat mihin kassiin tai taskuun lompakko pannaan lantin antamisen jälkeen. Sitten se varastetaan, romanialainen kertoo.

Varta vasten tehtäviinsä koulutettuja lapsia käytetään myös tarkkailemassa pankkiautomaateilta rahaa nostavia. Lapsia aikuiset eivät osaa varoa ja nämä pääsevät urkkimaan tunnusluvut. Sitten taskuvaras vie kortin ja tili tyhjennetään.

Lapsia, kerjäläisiä ja taskuvarkaita koulutetaan romanialaisen mukaan erityisillä leireillä Ranskassa ja Sveitsissä.

“Pohjoismaissa tutkitaan nyt mahdollisuuksia”

Pelkästään kerjäämälläkin voi tienata hyvin. Suuren vilkkaan keskieurooppalaisen rautatieaseman kautta kulkee kymmeniä tuhansia ihmisiä päivässä. Säälittävä kerjäläinen voi päästä oikein hyviin ansioihin, vaikka vain pieni osa ohikulkijoista heittäisi kolikon.

Keski-Euroopan maat ovat kerjäläisten laajalti miehittämiä. Romanialaisen mukaan Pohjoismaat ovat neitseellistä aluetta.

-Aluksi tulee pieniä joukkoja tunnustelemaan tilannetta. Jos kaikki sujuu, tänne tulee vuosi vuodelta enemmän väkeä. En halua tänne mustalaisleirejä, hän sanoo.

Kahvilan romanialainen ei hetkeäkään usko, että mustalaiskerjäläiset ja -rikolliset toimivat omin päin. Hän on varma, että toiminta on järjestäytynyttä mafia-tyyliin.

Amnesty raportoi kurjista oloista

Romanialaisen mukaan mustalaisilla on nykyään mahdollisuus koulutukseen Romaniassa.

Amnestyn raportin mukaan romanit asuvat slummimaisissa oloissa kaukana kaupunkien laidoilla ja koulunkäynti on vaikeata. Monilla romaneilla ei ole henkilötodistusta, mikä vaikeuttaa mahdollisuuksia saada palveluja.

Työelämässä heitä syrjitään ja siksi heillä on vaikeuksia hankkia kunnon asunto. Ilman asuntoa he ovat alttiita ihmisoikeusloukkauksille.

Romaniyhteisöjä on pakkohäädetty Amnestyn raportin mukaan Slovakiassa, Bulgariassa, Kreikassa, Italiassa, Romaniassa ja Serbiassa. Pakkohäätöjen jälkeen ihmisiltä saattavat puuttua puhdas vesi, ruoka, viemärit, työ sekä terveys- ja koulutuspalvelut. (HäSa)

Menot