Uutiset

Suomen ruuhkaisin myöhästelee eniten

Rautatieasemalla puhaltaa märkää lunta. Perjantai-iltana junaa odottavat piileskelevät sadetta asematunnelin portaissa.
Intercity 55 Helsingistä Ouluun puksuttaa Hämeenlinnan asemalle tänään seitsemän minuuttia myöhässä.

Suomen ruuhkaisin ja useimmin myöhässä oleva juna on monen kantahämäläisen kyyti töistä kotiin. Juna lähtee Helsingistä kello 16.04 mutta saapuu määränpäähänsä harvoin täysin aikataulussa.

Esimerkiksi Riihimäen kohdalla VR:n murheenkryyni on aikataulusta jäljessä enemmän kuin viisi minuuttia joka viides päivä.

IC 55 on Suomen suosituimpia junavuoroja. Ruuhkaisinta junassa on perjantaisin. Silloin 15-vaunuisessa junassa voi matkustaa yli tuhat ihmistä.

VR:n täsmällisyyskoordinaattori Egon Blomqvist kertoo, että vuorolle kasaantuu useita myöhästymisen syitä: IC 55 on suosittu vaihtojuna, joka joutuu odottamaan toisen junan matkustajia jopa kolmella asemalla.

– Suuren matkustajamäärän siirtyminen junaan ja ulos venyttää pysähdyksiä, eikä pitkä juna saa kurottua myöhästymisiä helposti kiinni.

Selitykset eivät kelpaa Hämeenlinnan ja Helsingin väliä joka päivä kulkevalle Tuula Seppälälle. Työmatkalainen vaatii VR:ltä parempaa palvelua ja aikataulukuria.

– Juna on jatkuvasti myöhässä jopa kymmenen minuuttia. Varsinkin huono tiedottaminen ärsyttää. Junassa ei juuri koskaan kuuluteta, miksi matka venyy, Seppälä sanoo.

Helsingissä töissä käyvä Seppälä kaipaa tehokkaamman tiedottamisen lisäksi korvauksia matkan viivästymisestä. Hän on istunut usein VR:n maksamassa taksissa, joka on paikannut pari tuntia myöhässä olevaa junaa.

– Siitä huolimatta olen myöhästynyt monesti töistä junan myöhästelyn takia.

Kaikkia matkan venyminen ei kuitenkaan sapeta.

– Ei minua haittaa. Olen lomille menossa, toteaa kangasalalainen Mika Aro.

Aro on varusmies ja matkustaa junalla noin joka toinen viikko.

– Jos alkaa mennä yli kymmenen minuutin, voi ruveta nyppimään. Mutta useimmiten minulla on hyvin aikaa odottaa,.

Päivän lehti

11.8.2020