Uutiset

Suomen sote nostattaa hiuksia Ahvenanmaalla

– Tilanne haastaa Ahvenanmaan itsehallinnon perustan, sanoo sosiaaliministeri Wille Valve.

Suomen sote-uudistus ei suoraan kosketa Ahvenanmaata, jossa terveydenhuolto siirrettiin pois kunnilta jo 1990-luvulla. Tavallaan itsehallintoalueella on oltu parikymmentä vuotta muuta maata edellä. Siitä huolimatta Lagtingetin, eli Maakuntapäivien virastotalossa Maarianhaminassa istuu kaksi vakavailmeistä ministeriä.

Heitä huolettaa, miten sote-uudistus vaikuttaa verotukseen. Sen pelätään syöksevän Ahvenanmaan kunnat ahdinkoon.

– Meidän voi olla pakko laskea kunnallisverotusta niin paljon, että käytännössä voidaan kyseenalaistaa koko kuntien olemassaolo, toteaa valtiovarainministeri Mats Perämaa painokkaasti.

AHVENANMAAN TALOUSTILANNE vaihtelee sen mukaan katsotaanko sitä mantereelta vai saarilta.

Suomessa itsehallintoaluetta pidetään etuoikeutettuna ja hemmoteltuna. Varsinkin perussuomalaiset ovat erikoistuneet sen piikittelyyn.

Usein muistutetaan, että Ahvenanmaa saa enemmän valtiontukia kuin muut maakunnat. Kuntien alhainen verotus herättää kateutta. Myös monet saarelaiset myöntävät, että elintaso on korkeampi ja työllisyystilanne korkeampi kuin mantereella.

Mutta jos kysyy näiltä huolestuneilta herroilta, onnellisuus on uhattuna.

– Yleisesti ottaen julkinen talous on kriisissä, Valve kuvailee.

Valtiovarainministeri Perämää on juuri esitellyt hallituksensa budjetin, joka on pahasti miinuksella.

– Alijäämä on suurempi kuin Sipilän hallituksella, hän vertaa.

KUNNAT KERÄÄVÄT oman veronsa Ahvenanmaalla, kuten muuallakin Suomessa. Yritysverot ja tuloverot kerää valtio. Se kompensoidaan maksamalla maakunnalle takaisin 0,45 prosenttia koko maan verotuloista.

Järjestelmään on rakennettu takaportti kohtuuden nimissä. Jos Ahvenanmaan veroista kertyy enemmän kuin 0,5 prosenttia koko maan potista, ylijäämä maksetaan takaisin.

Saarella järjestelmä koetaan epäoikeudenmukaiseksi ensinnäkin siksi, että Ahvenanmaan väestö kasvaa muuta maata nopeammin. Heitä on jo yli 0,5 prosenttia suomalaisista. Toiseksi, välilliset verot kuten arvonlisävero eivät palaa Ahvenanmaalle.

Mitä enemmän väestö kasvaa ja kuluttaa, sitä enemmän saari häviää rahaa, Valve huomauttaa.

Nyt ahvenanmaalaiset pelkäävät, että soten myötä valtion keräämät verot lisääntyvät. Ne on toki luvattu kompensoida. Mutta jos muut verot nousevat, kuntaveroa on pakko laskea. Perämään mukaan on laskettu, että kuntaverot voisivat painua jopa 4-5 prosenttiin. Sellaisilla rahoilla muutenkin kärvistelevät kunnat eivät voisi elää.

Kotikunta on ahvenanmaalaisille tärkeä palveluiden takia. Maakunnassa on 16 kuntaa. Pienimmässä on vähemmän asukkaita kuin kerrostalossa. Silti joka kunnalla on oma alakoulu.

Kaikki tietävät, ettei näin voi jatkua. Maarianhaminassa kuulee jopa mielipiteitä, että koko maakunta voisi olla yhtä kuntaa. Silti kuntauudistuksesta on turhaan kiistelty ainakin kymmenen vuotta.

– Minä uskon, että 5–10 vuoden päästä kuntia on vähemmän, Perämaa sanoo.

Ongelma on ennen kaikkea periaatteellinen. Ahvenanmaalaiset haluavat itse lopettaa kuntansa, eivät katsoa vierestä niiden nääntyvän Suomen hallituksen verojen vuoksi.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic