fbpx
Uutiset

Suomen suurin kaivos siirtyy ruotsalaisomistukseen

Ruotsalainen metalliyhtiö Boliden ostaa Suomen suurimman kaivoksen Kevitsan noin 650 miljoonan euron velattomaan hintaan.

Sodankylässä sijaitseva Kevitsa avattiin vasta hiljattain, vuonna 2012. Sillä pitäisi olla toiminta-aikaa jäljellä vielä ainakin neljännesvuosisata. Monimetallikaivos tuottaa nikkeliä ja kuparia, sekä pienempiä määriä kultaa, platinaa ja palladiumia.

Kevitsa on viime vuosina noussut louhintamääriltään Suomen suurimmaksi kaivokseksi. Samaan kokoluokkaan yltää ainoastaan talousvaikeuksien kanssa painiva Talvivaara.

Suurkaupan taustalla on myllerrys raaka-ainemarkkinoilla. Se on heikentänyt monien kaivosyritysten kannattavuutta, kun malmien hinnat ovat laskeneet kymmeniä prosentteja parissa vuodessa.

Esimerkiksi Kevitsalle tärkeän nikkelin hinta on painunut alle 10 000 dollarin tonnilta, mikä on vähemmän kuin vuonna 2009 finanssikriisin ollessa syvimmillään. Finanssikriisin jälkeiset vuodet nikkelin hinta liikkui maailmanmarkkinoilla enimmäkseen 15 000–25 000 dollarin välimaastossa.

Metallien alhaiset hintojen takia kaivokset tuottavat pahimmillaan tappiota omistajilleen. Kevitsakin kirjasi viime vuodelta reilun 5 miljoonan euron liiketappion.

Kevitsan omistaja First Quantum Minerals on kansainvälinen kaivosyhtiö, jolla on Kevitsan lisäksi kuusi muuta toimivaa kaivosta eri puolilla maailmaa. Yhtiö ilmoitti viime lokakuussa pyrkivänsä vahvistamaan tasettaan ja hienoisesti tappiolle painuneen Kevitsan myynti oli tähän sopiva keino.

First Quantum on velkaantunut ja tarvitsee rahaa muun muassa Panamaan parhaillaan valmistelemansa kuparikaivoksen rakentamiseen.

Kevitsan tulevaisuuden ja Sodankylän työpaikkojen kannalta Boliden vaikuttaa turvalliselta ostajalta.

Boliden jalostaa metalleja, ja sen sulatoille on Kevitsasta verrattain lyhyt matka. Nikkeliä Boliden tarvitsee sulatolleen Harjavaltaan. Harjavaltaan nikkeliä toimittavista yhtiöistä Talvivaara joutui jo välillä lopettamaan toimintansa, eikä sen jatkokaan näytä varmalta.

Bolidenin toimitusjohtaja Lennart Evrell perustelikin torstaina lehdistötiedotteessaan Kevitsa-kauppaa todeten, että yhtiö varmistaa sillä jatkossa peruskuorman Harjavallan nikkelisulatolle. Harjavallassa jalostetaan myös kuparia.

Evrellin mukaan Kevitsa sopii muutenkin hyvin Bolidenin nykyisiin Suomen-bisneksiin Harjavallan ja Kokkolan sulattojen sekä Bolidenin vajaat kaksi vuotta sitten ostaman Kylylahden kuparikaivoksen rinnalle. Bolidenilla on kuparisulatto myös Perämeren länsirannalla Skellefteåssa.

Toisin kuin moni puhdas kaivosyhtiö, Boliden paransi viime vuonna tulostaan, vaikka vuoden loppua kohti yhtiön kannattavuus heikkenikin.

Kaikesta päätellen Kevitsa saa Bolidenista sitoutuneen ja vakaan omistajan, ja Boliden Kevitsasta luotettavan raaka-ainelähteen. Suurkauppa on siis järkiavioliitto myrskyisillä markkinoilla.

Kaupan toteutuminen vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Bolidenin tiedotteen mukaan Kevitsan kaivoksella on 380 työntekijää ja noin 200 alihankkijoiden työntekijää.

Menot