fbpx
Uutiset

Suomen taloudella menee kovaa

Suomen talouskasvu on juuri nyt erittäin nopeaa, mutta huipulta on vain yksi tie: alaspäin. Yhtä lailla vanha totuus on, että hyvinä aikoina pitää varautua pahoihin tai ainakin hitaan kasvun vuosiin.

Kansainvälinen luottoluokituslaitos Moody´s piti Suomen odotetusti korkeimmassa mahdollisessa Aaa-luokassa. Perusteluina olivat julkisen talouden hyvä tila, talouden tasapaino ja yhteiskunnallinen vakaus.

Suomi ei ole ainoa, jolla menee hyvin tai vieläkin paremmin. EU:n valtiovarainministerit suorastaan suitsuttivat eurooppalaista talouskehitystä Ecofin-kokouksessaan. Tyytyväisyyttä ei latistanut edes se, että OECD varoittaa heinäkuusta asti hidastuneesta kasvusta. Suhdannekäänne näkyi maailmantaloudessa OECD:n mukaan jo kesäkuussa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi keskiviikkona, että Suomen talouskasvu yltää tänä vuonna 4,6 prosentin kasvuun. Sitä ovat vauhdittaneet sekä ulkomainen että kotimainen kysyntä. Vastaaviin, joskin karvan verran maltillisempiin kasvulukuihin ovat päätyneet Nordea ja Osuuspankki. Palkansaajien tutkimuslaitos puolestaan ennakoi kuluvan vuoden kasvun nousevan 5,1 prosenttiin.

Oleellista on kehityksen suunta. Mitä talouden tarkkailijat odottavat tulevaisuudelta: kasvun merkittävää hidastumista. Ensi vuodeksi Etla ennakoi 2,7 prosentin talouskasvua, ja vuodeksi 2008 ennuste on 2,3 prosenttia.

Talousennustajat ovat yhtä mieltä siitä, että huippu on tavoitettu, mutta siitä vallitsee lievä epätietoisuus, onko matka alaspäin jo alkanut.

Etlan mukaan suhdannehuippu on pian historiaa. Nordean ekonomistit olivat noin viikko sitten sitä mieltä, että talouskasvu on jo alkanut hidastua.

Etla varoittaa sellaiseen ajatukseen tuudittautumisesta, että ripeä kasvu jatkuu itsestään lähivuosina.

Vaarana on vauhtisokeus, minkä eduskunnan budjettikeskustelun perusteella tietää ainakin valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.). Pelkkä tieto ja sen julistaminen eivät riitä hänenkään valteikseen. Yhteisen tavoitteen taakse pitää saada myös ensi vaalikaudella laajasti niin poliittiset päättäjät, elinkeinoelämä kuin työmarkkinajärjestötkin.

On tehtävä päätöksiä, jotka kantavat hidastuvan talouskasvun ja maailmantalouden epävarmuuden yli. Suomi ei voi jättäytyä lastuksi suhdanteiden laineille.

Kotimaassa oleellista terveelle talouskehitykselle ovat työ ja työllisyys. Tuottava työ on yhä ainut kestävä tie hyvinvoinnin lisäämiseen.

Matti Vanhasen (kesk.) hallitus päässee lähelle tavoitettaan, joka on 100 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana. Etlan mukaan niitä on syntymässä 90 000.

Ei kuitenkaan ole oleellista, miten paljon hallitus saa näpeilleen. Tavoitteena olisi voinut olla yhtä hyvin tuplamäärä työpaikkoja, mutta sekään ei olisi riittävästi, kun on porskutettu huiman korkealla suhdannehuipulla.

Menot