Uutiset

Suomessa heräsi huoli nigerialaisnaisista

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden nigerialaisnaisten maastapoistamisia kohtuuttomina. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan tämän vuoden aikana on tullut ilmi useita tapauksia, joissa Suomessa turvapaikkaa hakeneita nigerialaisnaisia on Dublin-sopimuksen nojalla palautettu toiseen EU-maahan.

Palautuksia on tehty lähinnä Italiaan, missä useiden naisten epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi ja tulleen raskaaksi.

– Tiedämme, että Italian vastaanottojärjestelmä on tällä hetkellä hyvin ylikuormittunut, eivätkä he saa rekisteröityä edes niitä ihmisiä, jotka sinne nyt tulevat. Meillä on erityinen huoli siitä, miten näille naisille siellä käy ja joutuvatko he takaisin kadulle. Heillä on mukanaan jopa alle vuoden ikäisiä lapsia.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on nyt tiedossa 15 tapausta, joissa kaikissa turvapaikkaa hakenut on saanut kielteisen päätöksen. Yksi tällainen tilanne on käynnissä Turussa. Lännen Media kertoi siitä tammikuussa. Italiassa prostituoiduksi joutunut 25-vuotias nainen odottaa yhä lapsensa kanssa viranomaisten päätöstä.

IHMISKAUPAN UHRIEN kohdalla Suomessa vedotaan liian helposti turvapaikkahakemusten käsittelyä määrittelevään Dublin-sopimukseen, yhdenvertaisuusvaltuutettu arvioi.

Pimiän mukaan viranomaisten pitäisi ottaa tarkasti huomioon, kuinka haavoittuvassa asemassa uhrit ovat maassa, jonne heidät palautetaan.

– Tässä näyttää vähän siltä, että kun meillä on mahdollisuus päästä eroon heistä täällä, me käytämme sitä mahdollisuutta ja siirrämme asian toisen jäsenvaltion kontolle.

– Ensisijaisesti voitaisiin palauttaa joitakin muita turvapaikanhakijoita täältä, tai ainakin pitäisi odottaa niin kauan, että tämä turvapaikanhakijatilanne Euroopassa jollakin lailla hellittäisi.

VUODEN 2015 alusta toimineen yhdenvertaisuusvaltuutetun (ent. vähemmistövaltuutetun) tehtäviin kuuluu maastapoistamisen valvonnan ja kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimimisen lisäksi puuttua syrjintään. Yli vuoden ajan voimassa olleen uuden yhdenvertaisuuslain mukaisesti viranomaiselle voi kannella, jos on havainnut tai kokenut esimerkiksi ikään, alkuperään, uskonnolliseen vakaumukseen, terveydentilaan, vammaisuuteen tai seksuaalinen suuntautumiseen liittyvää syrjintää.

Keskiviikkona julkistetun raportin mukaan syrjintäkanteluita tuli kaikilla perusteilla, eniten alkuperän ja vammaisuuden mukaan.