fbpx
Uutiset

Suomessa on kova buumi uusien lastensairaaloiden rakentamisessa – Ylilääkärit eivät pelkää hoitotason laskua maakunnissa

Kaikkiin yliopistosairaaloihin rakennetaan lähivuosina nykyaikainen lasten ja nuorten sairaala. Lännen Median haastattelemat lastentautien ylilääkärit painottavat, että alan parhaat työntekijät ja huippututkimus eivät keskity pelkästään Helsingin Uuteen lastensairaalaan.
Uusi lastensairaala Helsingin Meilahdessa aukeaa vaiheittain 17.–26.9. Ensimmäiset potilaat perheineen tulevat sairaalaan maanantaina.

Suomessa on menossa kova buumi uusien lastensairaaloiden rakentamisessa.

Kaikkiin yliopistosairaaloihin rakennetaan lähivuosina nykyaikainen lasten ja nuorten sairaala. Helsingin Uuden lastensairaalan perässä seuraavat siis muut neljä yliopistollista sairaalaa.

Lastentautien ylilääkärit painottavat, että alan parhaat työntekijät ja huippututkimus eivät keskity pelkästään Helsinkiin.

Lännen Median haastattelemat yliopistosairaaloiden ylilääkärit näkevät Uudessa lastensairaalassa paljon mahdollisuuksia ja hyötyä koko maahan. Lääkärit eivät pelkää, että hoitotaso laskisi maakuntien yliopistosairaaloissa.

– En ole huolissani. Päinvastoin, näen nykytilanteessa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia, ylilääkäri Päivi Tapanainen Oulun yliopistosairaalasta tiivistää.

Tampereelle valmistuu jo noin vuoden kuluttua

Tampereelle valmistuu uudet tilat, Tays lasten- ja nuortensairaala, jossa toiminta alkaa noin vuoden kuluttua. Turussa lasten ja nuorten klinikka muuttaa jo rakenteilla olevaan sairaalaan kolmen vuoden kuluttua.

Oulussa lasten ja nuorten tilat sijoittuvat Tulevaisuuden sairaalan 1. vaiheeseen: arvioitu valmistumisaika on 2023. Kuopiossa lasten ja nuorten uudet tilat valmistuvat muutaman vuoden päästä.

– Toimintaedellytysten pitäisi siis parantua, ei suinkaan huonontua. Tärkein pääoma ovat kuitenkin työntekijät, joista täytyy pitää hyvää huolta ja tarjota heille paras koulutus ja toimintaedellytykset, Tapanainen painottaa.

Keskittämisasetus tuo uudet Suomea kiertävät tiimit

Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistosairaaloissa ollaan erittäin tyytyväisiä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Uusi lastensairaala on nyt saanut modernit tilat.

– Tämä on yhteinen etu, koska Helsinkiin on jo keskitetty harvinaisia toimenpiteitä, eli se palvelee oman väestönsä ohella muuta Suomea, ylilääkäri Heikki Lukkarinen Turun yliopistosairaalasta korostaa.

Lastenkirurgian ylilääkäri Kari Vanamo Kuopion yliopistosairaalasta sanoo, että korkeatasoinen yliopistosairaalaverkosto palvelee puolestaan Uutta lastensairaalaa diagnoosien tekemisellä ja jatkohoidoilla.

Keskittämisasetus onkin yliopistosairaaloiden lastenkirurgisten yksiköiden työssä paljon merkittävämpi asia kuin Uusi lastensairaala, Vanamo huomauttaa.

– Valtio on esittänyt määrälliset leikkauskriteerit, mutta ne eivät sovellu lastenkirurgiaan.

Yliopistosairaalat ovatkin nyt puolen vuoden ajan yhdessä miettineet uusia tapoja toimia.

– Voi tulla valtakunnallisia liikkuvia tiimejä, jotka käyvät eri sairaaloissa. Videoneuvottelutoiminta on jo käynnistynyt, Vanamo kertoo.

“Keskussairaalat pidettävä yhteistyössä mukana”

Ylilääkäri Marja-Leena Lähdeaho Tampereen yliopistosairaalasta vakuuttaa, että hoidon taso ja tutkimus ovat ennallaan Tampereella, vaikka Uusi lastensairaala aloittaa.

Hän korostaa, että kaikki lapset pääsevät nyt entistä nopeammin hoitoon Uuteen lastensairaalaan.

Oululainen Päivi Tapanainen painottaa, että keskussairaalat on pidettävä yhteistyössä mukana.

– Kaikkien yliopistosairaaloiden täytyy huolehtia keskussairaaloiden toimintaedellytyksistä.

Ylilääkärit painottavat, että huippututkimusta löytyy yhä kaikista Suomen lastenklinikoista.

– Se säilyy niissä, kun pidämme huolta tutkijoistamme. Tutkimustyölle pitää olla aikaa, rahoitusta ja asianmukaiset tilat.

Uusi lastensairaala Meilahdessa aukeaa maanantaina

Uusi lastensairaala Helsingin Meilahdessa aukeaa vaiheittain 17.–26.9. Ensimmäiset potilaat perheineen tulevat sairaalaan maanantaina 17.9.

Uuteen lastensairaalaan on keskitetty kaikkien lasten sydäntoimenpiteet ja elinsiirrot. Esimerkiksi Tampereen yliopistosairaalasta lähetetään Helsinkiin vuosittain noin 50 lasta sydäntoimenpiteeseen ja 2–5 lasta elinsiirtoon, kuten munuaisensiirtoon.

Useat erikoislääkärit ovat hankkineet lisäkoulutusta Helsingistä ja hankkivat jatkossakin. Mahdollisuus huippututkimukseen ei ole enää rajoittunut maantieteelliseen sijaintiin.

Nykyään kaikkien yliopistosairaaloiden saatavilla ovat esimerkiksi geenitutkimukset ja radiologiset kuvantamistekniikat.

Haastatellut ylilääkärit ovat huolissaan, millä tasolla valtion tutkimusrahoitus jatkuu. Tutkimustyö on yliopistosairaaloiden ydintoimintaa ja keskeinen edellytys huipputason sairaanhoidolle.

Viimeisen 10–15 vuoden aikana valtion tutkimusrahoitustuki on heikentynyt.

Menot