Kanta-Häme Uutiset

Suomessa on menossa ennennäkemätön tietotekninen varmistus, jotta veronpalautukset ovat varmasti tileillä huomenna aamulla

Verohallinto on viestintävalmiudessa ja seuraa tarkkaan tilannetta. Danske Bank on varautunut veronpalautuksiin erityisseurannalla ja lisämiehityksellä. Noin 22 400 suomalaista ei ole vieläkään ilmoittanut verohallinnolle tilinumeroa, mihin veronpalautus maksettaisiin.
Noin 22 400 suomalaista ei ole ilmoittanut vieläkään verohallinnolle tilinumeroa, mihin veronpalautus maksettaisiin. Kysymys on yhteensä 8 miljoonasta eurosta.

Tiistai-aamuna 3,6 miljoonaa suomalaista saa vihdoin ja viimein sen odotetun joululahjan eli veronpalautuksen. Veronpalautusten yhteissumma, 2,9 miljardia euroa, on historian suurimpia.

Tämä tarkoittaa, että tietotekniikan varmistus on tänä vuonna ennätyksellisellä tasolla. Verottaja maksaa kaikki palautukset keskitetysti Osuuspankkiin, josta muut pankit vastaanottavat maksut.

– OP on yhdessä verottajan kanssa varautunut normaalia maksuliikevolyymia suurempaan maksujen määrään niin huolellisesti kuin se ylipäänsä on mahdollista, OP Ryhmän teknologia- ja kehitysjohtaja Juho
Malmberg vakuuttaa Lännen Medialle.

– Siinä missä normaali pankkien välinen maksuliike toimii nykyisin lähes täysin automatisoidusti, on veronpalautusten maksaminen varmistettu huolellisella etukäteissuunnittelulla ja valmistelulla sekä lisäksi manuaalisella valvonnalla.

Maanantaina ja tiistaina pankeilla erityistä manuaalista valvontaa

Malmberg selvittää, että automatisoitua prosessia valvotaan manuaalisesti normaalia tarkemmin kaikkien prosessiin osallistuvien tahojen toimesta erilaisissa tarkistuspisteissä.

– Tällöin myös mahdollisiin poikkeustilanteisiin voidaan puuttua nopeasti ja ne pystytään ratkaisemaan ilman, että siitä on häiriötä kokonaisprosessille.

Malmbergin mukaan myös muut pankit ovat mukana valvotussa prosessissa maanantain ja tiistain aikana.

Danske Bankin lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen kertoo, että häiriöt ovat harvinaisia, mutta tietojärjestelmissä tai tietoliikenneyhteyksissä mahdollisia.

– Danske Bank on varautunut veronpalautuksiin erityisseurannalla ja lisämiehityksellä. Mahdollisessa häiriötilanteessa korjaaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi.

”Pankkitilille maksaminen on kuluton, nopein ja turvallisin tapa saada veronpalautus.”

Jos pankeille tulisi häiriötä, palautukset pyritään saamaan tileille silti tiistaina

– Verohallinnon puolella teknisiä häiriöitä ei voi enää tulla. Aineistot on lähetetty jo Osuuspankkiin, verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine puolestaan toteaa Lännen Medialle maanantaina.

– Jos pankeilla ilmenee ongelmia, pankit ja verohallinto tiedottavat, että palautukset pyritään saamaan tileille tiistain aikana.

Laine vakuuttaa, että verohallinto on viestintävalmiudessa ja seuraa tarkkaan tilannetta. Hänen mukaansa ongelma voisi syntyä, kun Euroopan pankkiviranomainen välittää muille pankeille aineistot. Laineella ei ole tiedossa, että tällaista olisi esiintynyt.

Yli 20 000 suomalaista ei ole vieläkään ilmoittanut tilinumeroa

Noin 22 400 suomalaista ei ole ilmoittanut verohallinnolle tilinumeroa, mihin veronpalautus maksettaisiin. Kysymys on yhteensä 8 miljoonasta eurosta. 22 400 henkilössä on kyse niistä, jotka saavat yli 15 euron maksuosuuden.

– Tilinumero kannattaa vielä ilmoittaa vastaisuuden varalle, vaikka palautuksen saa maksuosoituksena. Pankkitilille maksaminen on kuluton, nopein ja turvallisin tapa saada veronpalautus.

Menot