fbpx
Uutiset

Suomessa vieraillut Davide Casaleggio on mediaa ja poliitikkoja kritisoiva konsultti, joka haluaa mullistaa Italian valtarakenteet

Viiden tähden liike voitti maaliskuussa Italian parlamenttivaalit. Sen jälkeen liike on vaalilupaustensa mukaisesti ajanut hallituksessa läpi asioita, jotka ovat EU:n talouskurisääntöjä vastaan. Eurooppa on kauhuissaan, mutta italialaisen hurraavat. Mitä liike seuraavaksi aikoo?
Italialaisen Viiden tähden liikkeen taustalla vaikuttava Davide Casaleggio (oik.) vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa. Tilaisuuden järjesti Liike Nyt ja sitä veti puheenjohtaja Harry Harkimo.

It-yrittäjä Davide Casaleggio saattaa olla Italian merkittävin vallankäyttäjä, vaikka häntä ei juuri tunneta.

New York Timesin mukaan milanolaisen konsulttiyrityksen, Casaleggio Associatin, puheenjohtajana toimiva “Ozin velho” hallitsee maansa johtavan puolueen edustajia, politiikkaa ja ääniä, vaikka hänellä ei ole julkista virkaa.

Julkisuutta karttava Casaleggio puhuu medialle vain harvoin. Keskiviikkona hän kuitenkin teki poikkeuksen ja saapui Suomeen kertomaan siitä, miten Viiden tähden liike sai alkunsa ja mikä sen tarkoitus on.

– Osallistumisen aalto nousee ympäri Eurooppaa. Se on aalto, joka saa ihmiset toimimaan yhteisöjensä puolesta, Casaleggio totesi eduskunnassa pidetyssä seminaarissa.

Casaleggion kutsui italialaisesta liikkeestä inspiraationsa saanut suomalainen Liike Nyt, jonka puheenjohtajana toimii Harry Harkimo.

Osallistumalla auktoriteetteja vastaan?

Vielä vuonna 2009 italialainen Viiden tähden liike oli Daviden isän Gianroberto Casaleggion ja koomikko Beppe Grillon perustama auktoriteettivastainen ryhmittymä. Viime maaliskuussa liike nousi Italian parlamenttivaaleissa ylivoimaisesti suurimmaksi puolueeksi yli 30 prosentin äänisaaliillaan.

– Aloitimme ilman valtamediaa ja rahoitusta. Saimme tukea yksittäisiltä kansalaisilta ja kieltäydyimme siitä rahasta, jota meille tarjottiin puolueena. Olemme sitä mieltä, että julkista rahaa ei pitäisi käyttää poliittisten puolueiden kampanjointiin, Casaleggio totesi.

Liikkeen kriitikot ovat pitäneet kevään vaalitulosta pelkkänä protestina muun muassa Silvio Berlusconin johtamaa Forza Italiaa vastaan. Liikkeen kannattajat taas uskovat siihen, että ryhmittymä voi uudistaa maan talouden ja kitkeä pois korruption.

Osittain näin on jo käynyt, kun Viiden tähden liikkeen ja oikeistopopulistisen La Legan muodostama hallitus päätti jättää muun muassa perustuloa ja veronkevennyksiä sisältävän budjettiesityksen, joka viis veisasi Euroopan unionin talouskurisäännöistä.

Viime viikolla EU-komissio torjui Italian jättämän budjetin ensimmäistä kertaa unionin historiassa. Italian hallitus on ilmoittanut, ettei se aio totella unionin sääntöjä.

Kansanvaltaa netin kautta

Liike sai alkunsa vuonna 2005, kun koomikko Grillo ja edesmennyt yrittäjä Gianroberto Casaleggio aloittivat korruptio- ja auktoriteettivastaisen blogin julkaisemisen.

Koomikon nimeä kantava beppegrillo.it-sivusto ottaa kantaa valtapolitiikkaan ja kirjoittaa monista aiheista “me” vastaan “he” -tyylillä.

Sittemmin liike on valjastanut käyttöönsä sivustoja, joiden kautta ihmiset voivat järjestäytyä ja kertoa mielipiteensä verkossa.

– Ensimmäistä kertaa Italian historiassa puolueen ehdokkaat on voitu valita internet-alustan kautta, Casaleggio kertoi seminaarissa.

Alusta saakka liikkeen tavoitteena onkin ollut Italian politiikan muuttaminen internetin avulla. Casaleggion mukaan verkossa voi muun muassa ehdottaa lakeja, opiskella ja äänestää jäsenistä, joita haluaa päättämään asioistaan.

Populistiseksi luonnehdittu liike on todennut, ettei se ole puolue vaan ei-puolue, joka ei kuulu oikeistoon eikä vasemmistoon. Tärkeimmiksi teemoikseen se on listannut ympäristönsuojelun, julkisen liikenteen, ilmaisen vedenjakelun, kestävän kehityksen ja oikeuden päästä internetiin.

Myös globalisaation ja vapaakaupan vastaisuus, euroskeptisyys sekä rokotusten vastaisuus ovat olleet liikkeen kantavia teemoja.

– Oikeuksia ei saa, jos niitä ei vaadi, Casaleggio tiivisti liikkeen idean.

Läpinäkyväksi ja tasa-arvoiseksi poliittiseksi liikkeeksi julistautunut ryhmittymä on ollut suosittu erityisesti nuorten äänestäjien keskuudessa.

Casaleggion perustaman alustan läpinäkyvyys on kuitenkin myös kyseenalaistettu. Kriitikoiden ja muun muassa Italian lehdistön mukaan alusta on täysin Casaleggion ja hänen milanolaisen konsulttiyrityksensä hallinnassa.

Myös Italian viranomaiset ovat olleet huolissaan siitä, kenellä on pääsy äänestysrekisteriin ja yksittäisten äänestäjien tietoihin. Jotkut liikettä vastustavat ovat olleet sitä mieltä, että ääniä on jopa manipuloitu. Casaleggio ja Viiden tähden liike ovat kiistäneet syytökset.

Juttua muutettu 19:36. Korjattu nimi oikeaan muotoon Davide Casaleggio ja Fortza Italia -puolueen nimi.

Viiden tähden liike

Italialainen sitoutumaton, poliittinen liike, joka on perustettu vuonna 2009.

Liikkeen ovat perustaneet edesmennyt it-yrittäjä Gianroberto Casaleggio ja koomikko Beppe Grillo. Nyt liikkeen taustalla vaikuttaa konsultti Davide Casaleggio. Liikkeen johtaja on Luigi Di Maio.

Liike on todennut, ettei se ole puolue vaan ei-puolue, joka ei kuulu oikeistoon eikä vasemmistoon. Liike on listannut tärkeimmiksi teemoikseen ympäristönsuojelun, julkisen liikenteen, ilmaisen vedenjakelun, kestävän kehityksen ja oikeuden päästä internetiin.

Liike voitti Iltalian parlamenttivaalit maaliskuussa yli 30 prosentin äänisaaliilla ja muodostaa nyt maan hallituksen yhdessä oikeistopopulistisen La Legan kanssa.

Menot