fbpx
Uutiset Helsinki

Suomessa voidaan todennäköisesti siirtyä kansalliseen koronapassiin ennen vuodenvaihdetta, sanoo STM:n Puumalainen

"Siihen asti täytyy toimia kansainvälisellä tavalla, eli jos on yli kuusi kuukautta taudista ja haluaa koronatodistuksen, on turvallisempaa ottaa kaksi rokoteannosta."
Suomessa voidaan todennäköisesti siirtyä kansalliseen koronapassiin vasta ennen vuodenvaihdetta, sanoo STM:n Taneli Puumalainen. Kuva: Roni Rekomaa
Suomessa voidaan todennäköisesti siirtyä kansalliseen koronapassiin vasta ennen vuodenvaihdetta, sanoo STM:n Taneli Puumalainen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomessa voidaan todennäköisesti siirtyä kansalliseen koronapassiin ennen vuodenvaihdetta. Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen. Kansallisen koronapassin saamiseen riittäisi yli kuusi kuukautta sitten sairastettu koronaviruksen aiheuttama tauti ja yksi rokoteannos.

–  Siihen asti tässä täytyy toimia kansainvälisellä tavalla, eli jos on yli kuusi kuukautta taudista ja haluaa koronatodistuksen, on turvallisempaa ottaa kaksi rokoteannosta.

Kansallisen tietojärjestelmän päivitystä tekee Puumalaisen mukaan Kela (Kansaneläkelaitos) ja se on arvioinut saavansa työn valmiiksi joulukuun puolivälissä

Tällä hetkellä Suomessa toimii koronapassina EU:n koronatodistus, jonka saa, jos on saanut täyden rokotesarjan tai sairastanut taudin kuuden kuukauden sisällä tai on näyttää negatiivinen testitulos. Kaikissa kunnissa, esimerkiksi Helsingissä, ei ole kuitenkaan annettu taudin sairastaneille toista rokotusta, vaikka taudista olisi yli kuusi kuukautta.

–  Kunnat ovat tässä ehkä tulkinneet liian tiukasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausumaa siitä, että suojaan voi riittää yksi annos, eivätkä ole toisia annoksia aina antaneet. THL on luvannut tätä ohjeistuksella selkiyttää. Toivottavasti nyt ihan näinä hetkinä tulee ohjeistukseen muutoksia, Puumalainen sanoi maanantaina.

STM:n mielestä ohjeistusta tulisi muuttaa siten, että taudin sairastaneelle riittää kansallisesti yksi annos, mutta jos henkilö tarvitsee koronapassin takia kaksi annosta, on hänen ne mahdollista saada.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi sunnuntaina, että ylimääräiset rokoteannokset eivät ole ratkaisu tilanteeseen, sillä lääketieteellisestä näkökulmasta valtaosa koronataudin sairastaneista ei toista annosta toistaiseksi tarvitse.

“Matkalle aina kaksi rokoteannosta”

Kansallisen koronapassin mahdollistuttuakin Puumalainen suosittelee, että matkalle lähdettäessä on aina turvallisempaa ottaa kaksi rokoteannosta, koska se ainakin kelpaa joka maassa.

–  On joitakin maita, joihin pääsee aikaisemmin sairastetulla taudilla ja yhdellä rokotteella, mutta niitä maita on vähemmän ja vaatimukset voivat muuttua.

Toistaiseksi koronapassi koskee Suomessa vain koronaepidemian leviämisalueilla sijaitsevia ravintoloita, jotka haluavat olla auki myöhempään kuin rajoitusten sallimaan yöyhteen asti tai jotka haluavat välttää voimassa olevat asiakasmäärärajoitukset.

Jos epidemia pahenee, koronapassin käyttö voi laajeta esimerkiksi yleisötapahtumiin, jos niissä halutaan välttyä mahdollisilta uusilta rajoituksilta.

Sovelluksen ongelmia korjattu

Passi on ravintoloiden mukaan näyttänyt tarkastuksessa punaista, jos sen haltija on saanut Janssenin rokotteen, jota tarvitaan täyteen sarjaan vain yksi annos.

Koronasovelluksen kehittäneen Solitan mukaan tämä tekninen ongelma on korjattu.

–  Taustajärjestelmässä oli väärä tiedosto väärässä paikassa. Se koski iPhone-sovellusta. Sen pitäisi nyt hyväksyä kaikki rokotemerkit normaalisti ja kunnolla, sanoo teknologia-asiantuntija Sami Köykkä Solitalta.

Myös jo kolme rokotetta saaneita oli jäänyt ravintoloiden ulkopuolelle.

–  Kansalliset tarkastussäännökset kertovat, että täyttä rokotussarjaa ei hyväksytä ennen kuin viimeisestä rokotteesta on kulunut seitsemän päivää. Tämä koskee nyt sitäkin, jos on saanut kolme rokotetta kolmen sarjasta. STT

Menot