Uutiset

Suomessa yhä Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä – Lähes kaikki lääkkeellisiä

Suomessa on nykyään Pohjoismaiden tiukin raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö.
Suomessa raskaudenkeskeytyksistä lähes kaikki (97,7%) tehdään lääkkeellisesti. Pienin osuus oli Tanskassa (77,6%). Suomessa lääkkeellinen keskeytys otettiin käyttöön vuonna 2000.
Suomessa raskaudenkeskeytyksistä lähes kaikki (97,7%) tehdään lääkkeellisesti. Pienin osuus oli Tanskassa (77,6%). Suomessa lääkkeellinen keskeytys otettiin käyttöön vuonna 2000. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Suomessa tehdään edelleen Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista luvuista.

Suomessa raskaudenkeskeytyksiä tehtiin vuonna 2019 tuhatta hedelmällisessä iässä (15–49 vuotta) olevaa naista kohden 7,7 kappaletta.

Eniten keskeytyksiä tekevässä Ruotsissa luku oli 16,4. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa tehtiin vuonna 2019 yhteensä noin 57  000 raskaudenkeskeytystä.

Suomessa raskaudenkeskeytyksistä lähes kaikki (97,7%) tehdään lääkkeellisesti. Pienin osuus oli Tanskassa (77,6%). Suomessa lääkkeellinen keskeytys otettiin käyttöön vuonna 2000.

–  Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on yleensä mahdollista tehdä ainakin osittain kotona, mikä sujuvoittaa toimenpidettä niin terveydenhuollon kuin naisen itsensä näkökulmasta. Lääkkeellinen keskeytys ei ole toimenpiteenä kajoava, toisin kuin imukaavinta, kertoo THL:n erityisasiantuntija Anna Heino tiedotteessa.

Suomessa on nykyään Pohjoismaiden tiukin raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö, THL arvioi. Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa varhainen keskeytys on jo pitkään ollut sallittu naisen pyynnön perusteella, ja Islannissakin tämä tuli mahdolliseksi lakimuutoksen myötä syyskuussa 2019.

Suomen lainsäädäntö on myös koko Euroopan tiukimpia. THL:n mukaan jopa katolisen Irlannin nykyinen aborttilaki on Suomea vapaampi.

Suomessa raskaudenkeskeytys naisen omasta pyynnöstä ei lain mukaan ole mahdollista. Naisen on anottava lupaa keskeytykseen yleensä kahdelta lääkäriltä.

Menot