fbpx
Uutiset

Suomesta puuttuvat vain mausteet

Viiden nuoren meksikolaismiehen suusta pulppuaa tulva puhetta ja toinen mokoma naurua. Miehet pursuavat energiaa, vaikka takana on kuukausi reissaamista Euroopassa.

Yksi syy poiketa pohjolassa on se, että täällä asuu Luis Fernando Antiga Aguileran “sisko”. Hämeenlinnalainen Kaisa Iso-Sipilä asui vaihto-oppilasvuotensa Aguileran perheessä.

Nyt Iso-Sipilä toimii Meksikon-veljensä ja tämän ystävien Pedro Alejandro Tiburcio Audiracin, Ramon Antonio Medina Olveran, Edel Armas Sachirasin ja Luis Lamberto Larrasa Schlesken oppaana. Joukko on asunut Iso-Sipilän ja tämän vanhempien luona viikon verran.

– Ääni on jo aika käheänä, Iso-Sipilä hymyilee.

Iso-Sipilä tulkkaa kommenttinsa espanjaksi, ja taas nauretaan. Sitten poristaan tovi chiliruuista, naisista ja jalkapallosta. Tuiki tärkeitä teemoja kaikki, sillä miesten mukaan meksikolainen ei ilman elä. Suomen ainoa miinus onkin mausteeton sapuska.

Iso-Sipilä puhuu yhtä luistavaa espanjaa kuin opastettavansakin. Hän oppi kielen vaihtovuotensa aikana. Oli pakko, sillä ummikko on Meksikossa pihalla kuin – no, lumiukko.

Helteet saapuivat Suomeen sopivasti samoihin aikoihin kuin vieraat Meksikosta. Lämmin pohjola on heidän mielestään huvittava.

– Hassua kulkea kesävaatteissa näin pohjoisessa. Lähinnä tämä muistuttaa Meksikon talvea, virnistää jompikumpi Luis.

Loppuviikosta sentään melkein toteutuu miesten toive nähdä lunta. Viileä vesi peittää Suomen.

Matkatavaroitta
joulupukin luo

Miehet ovat Suomen-viikkonsa aikana ehtineet tehdä suurin piirtein saman kuin suomalainen koko kesänä: he ovat viilettäneet ympäri Suomea ja nähneet ihmeitä Hämeen Linnasta joulupukkiin.

– He hyppäsivät junaan ja matkustivat Rovaniemelle pelkkä lompakko varusteenaan, Kaisa Iso-Sipilä kertoo.

Junamatkalla Lappiin miehet päättelivät, että suomalaisten huomattavin piirre on ystävällisyys. Kenties meksikolaisten luottavainen, matkatavaraton vaellus sai alkuasukkaat hämmennyksiin.

– Tapasimme junassa rovaniemeläispojan, joka noin vain tarjoutui näyttämään meille kaupunkia, Pedro kehuu.

Kaverukset jatkavat viikonloppuna matkaa Keski-Eurooppaan. Perinteisiä suomalaispelotteita heihin kokeiltiin viimeisenä iltana. Sauna ja järvi, tottahan toki.

– Varmaa on ainakin se, että vesi on meille liian kylmää, Edel huokaa.

Menot