Uutiset

Suomesta ruoka-apua Pohjois-Koreaan

Suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida toimittaa ulkoasiainministeriön tuella 300 000 kiloa ruoka-apua Pohjois-Koreaan. Marraskuussa toimitettava apu kohdistetaan lapsille Pohjois-Pjonganin maakunnassa.

Paheneva ruokakriisi on seurausta ennakoitua huonommasta syyssadosta. Jo ankara talvi pahensi ruokapulaa.

Kesällä sateet ja tulvat tekivät tuhojaan maissi- ja riisisadolle. Ruokapulaa vaikeuttavat ruoan kohonneet maailmanmarkkinahinnat, Pohjois-Korean kauppasaarto ja alikehittynyt maataloustuotanto.


Perillemeno varmistetaan

Tällä hetkellä Jongjun alueella noin 76 000 ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua. Fida toimittaa heille maissia, papuja ja ruokaöljyä. Avun perillemenon takaa Fidan ja Pohjois-Korean välinen luottamussuhde.

– Pääsen seuraamaan läheltä jokaista jaettavaa ruokakiloa. Teen pistotestejä eri jakelupaikkoihin, kertoo Fidan hanketyöntekijä Markku Toimela, joka on lähdössä marraskuussa seuraamaan avustusjakelua.

– Tavoitteena on jakaa kaikille alle 16-vuotiaille eli noin 19 000 lapselle yhteensä 300 tonnia maissia ja papuja Jongjun alueen kaupungeissa.

Aliravitsemus vaikuttaa pahiten lapsiin: nälkä pysäyttää kasvun, vaikeuttaa oppimista ja altistaa monille sairauksille. Kaupunkialueet kärsivät ruokapulasta pahiten, koska ne ovat keskusjakelujärjestelmän varassa.


Harva antaa maahan apuaan

Fida toimitti jo keväällä 50 000 kilon riisierän samalle alueelle. Tuolloin ruokaa jaettiin päiväkoteihin ja Jongjun aluesairaalan lastenosastolle.

Ruoka-apu riitti neljäksi kuukaudeksi 3 000 lapsen ruokkimiseen. Nyt saatu Suomen ulkoasiainministeriön avustus mahdollistaa avun jatkamisen ja laajentamisen.

– Maailmassa on katastrofeja, joissa avunantajia on vain muutama. Pohjois-Korean tilanne on yksi näistä ja siksi olemme erityisen iloisia, että voimme auttaa siellä. Tämän avun merkitys on suuri koko Pohjois-Korean kansalle, sanoo Fidan kehitysyhteistyöjohtaja Eero Horstia.

Fida international on Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. (HäSa)