fbpx
Kolumnit Uutiset

Suomesta tehtiin itäblokin maa

Meitä on aina lähes sairaalloisesti kiinnostanut, mitä Suomesta ajatellaan maailmalla. No, yleensä ei liene ajateltu juuri mitään, paitsi että olemme tylsyyteen asti turvallinen ja maltillinen maa, jossa on kylmä. Ja sitten jotain Nokiasta, formuloista ja maailman parhaasta koulutuksesta.

Mutta yhtäkkiä Suomesta on tullut kansainvälisen median silmissä kovin kiehtova maa, josta kantautuvat viestit ovat räikeän ristiriitaisia.

Ensin pääministeri päätti osoittaa poliittista johtajuutta tarjoamalla kotinsa turvapaikanhakijoille. Uutinen levisi kulovalkean tavoin erityisesti Irakissa, jossa siitä tuli todellinen somehitti. Kymmenet tuhannet ihmiset päättivät ottaa ensisijaiseksi kohdemaakseen Suomen, mikä ei tainnut olla Juha Sipilän (kesk.) hienon eleen perimmäinen tarkoitus.

Siitä päästiinkin tilanteeseen, jossa googleen kirjoittamalla hakusanaksi “Finland”, robotti tarjoaa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi “Ku Klux Klania”. Jos tämä ei olisi niin karmeaa, naurattaisi.

Rasismin ja vastaanottokeskuksiin kohdistuvien polttopulloiskujen lisäksi Suomea arvioidaan YK:n yleiskokouksen alla myös sen tekemän politiikan kautta. EU:n taakanjakokiintiöistä äänestettäessä Suomi faktisesti asemoi itsensä avoimesti fasistisen Unkarin ja muiden entisten itäblokin maiden joukkoon.

Kun ottaa huomioon esimerkiksi leikkaukset kehitysapuun ja hallituksen pyrkimykset Latvian tyyppiseen sisäiseen devalvaatioon sekä työmarkkinajärjestelmän murskaamisen avulla toteutettavaan halpatyöyhteiskuntaan, niin tulkinta ei itse asiassa ole kovin väärä.

Tätä menoa Suomi on länsi- saatikka Pohjoismaa enää hallituksen retoriikan tasolla.

Kontrastia lisää tietysti katse naapurimaahan Ruotsiin, jossa panostetaan nyt miljarditolkulla koulutukseen, työllisyyteen ja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen.

Ruotsissa myös kansan mielipide pakolaisia kohtaan on muuttunut kriisin keskellä selkeästi myönteisemmäksi. Mahtaisikohan johtua johtajien selkeästä ja johdonmukaisesta linjasta ei pelkästään sanojen, vaan tekojen osalta?

Jos edelliset hallitukset olivat maan historian huonoimmat, nykyinen näyttää lyövän kaikki ennätykset siinä suhteessa. Jotenkin meistä tuli ennätysajassa kansa, joka pelkää kuollakseen muslimien kivityskulttuuria, joten sitä vastustetaan kivittämällä uskonvainoa pakenevia ihmisiä ja Punaisen ristin työntekijöitä.

Muistuttaa logiikaltaan maan isien toimintaa.

Menot