Uutiset

Suomi aloittaa pikapalautukset takaisin Venäjälle

Itärajan yli maahan tulleita turvapaikanhakijoita aletaan palauttaa Venäjälle tällä viikolla. Maahanmuuttovirasto käsittelee heidän turvapaikka-anomuksensa pikaisesti ja kielteisen päätöksen saaneiden käännytykset toteutetaan kahdeksassa päivässä.

Suomeen on tullut 255 turvapaikanhakijaa kahden pohjoisimman rajanylityspaikan kautta Raja-Joosepissa ja Sallassa. Tulijoista 150 on Afganistanista ja loput muun muassa Irakista sekä Etelä-Aasian ja Afrikan maista.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että itärajan yli tulevia on hyvin vähän. Norjaan on tullut Venäjältä jo 6 000 pakolaista.

RAJAVARTIOLAITOKSEN apulaispäällikön, kenraalimajuri Ilkka Laitisen mukaan näyttää siltä, että Venäjän talousvaikeudet ajavat maassa asuvia ulkomaalaisia töiden hakuun naapurimaihin.

Suomi palauttaa kaikki, joilla on jo oleskelulupa Venäjällä. Suomen rajamiehet luovuttavat kielteisen päätöksen saaneet Venäjän rajaviranomaisille raja-alueella.

Norja aloitti viime viikolla pikakäännytykset rajaltaan Venäjälle, mutta Venäjä on kieltäytynyt ottamasta ihmisiä takaisin, ellei heillä ole monikertaviisumia maahan. Ilta-Sanomien mukaan Venäjä on päästänyt takaisin vain reilun kolmanneksen pikakäännytetyistä. Norja yrittää neuvotella asiasta Venäjän kanssa.

ORPON MUKAAN Suomi on varautunut siihen, että turvapaikanhakijoita voi tulla myös eteläisten rajanylityspaikkojen kautta sekä maastorajojen yli.

– Missään tapauksessa ei seistä tumput suorina itärajalla, Orpo painotti sisäministeriön mediatilaisuudessa tiistaina.

Suomi on ainoa EU-maa, johon tulee turvapaikanhakijoita sekä länsi- että itärajan kautta. Maahanmuuttovirasto on valmistautunut perustamaan itärajalle toisen järjestelykeskuksen, mikäli turvapaikanhakijoiden määrä Venäjältä kasvaa.

Laitisen mukaan tulijamäärä Venäjältä voi kasvaa myös siksi, että Turkki alkaa juuri myönnetyn EU-rahoituksen avulla estää turvapaikanhakijoiden lähdön Eurooppaan.

– Kun yksi kulkureitti saadaan hallintaan, niin syntyy toisia kiertoreittejä, esimerkiksi Venäjän kautta Eurooppaan, Laitinen arvioi.