fbpx
Kolumnit Uutiset

Suomi ei ole suosikki

Suomen MM-kisat perjantaina aloittava joukkue on saanut paljon kuraa niskaansa ennen ensimmäistäkään kisaotteluaan. Päävalmentaja Lauri Marjamäen valinnat eivät läheskään kaikkia miellyttäneet.

Tilanne ei ole uusi eikä omituinen. Valinnat herättävät aina keskustelua – puolesta ja vastaan. Päävalmentaja vastaa valinnoista, eikä muuta tapaa voi olla.

Jääkiekon MM-kisat eivät sijoitu arvokisojen suuressa joukossa läheskään kärkipäähän. Lajin kevätkarnevaali on kuitenkin suomalaisten suuresti fanittama tapahtuma, jota on turha väheksyä. Leijonilta odotetaan nykyään kisoista toiseen menestystä ja sitähän on kiitettävästi tullutkin.

Leijonat aloittaa kisat Pariisin humussa, eikä joudu kantamaan B-lohkossa suosikin viittaa. Kanada on Pariisin alkulohkon ylivoimainen suosikki. Se on saanut MM-kisoihin laadukkaita pelaajia. Myös Tshekillä on kisoissa erittäin hyvä joukkue.

Alkulohkon neljä parasta joukkuetta pääsevät puolivälieriin. Kaiken järjen mukaan Suomi on lohkossaan neljän joukossa. Leijonilla on MM-kisoissa riittävän hyvä joukkue mitalisijaankin, vaikka läheskään kaikki kisoihin toivotut pelaajat eivät ole tällä kertaa mukana.

Leijonien alkuohjelma vaikuttaa hyvältä: ensin perjantaina vastassa Valko-Venäjä ja sunnuntaina kotikisoja pelaava Ranska. Soitellen ei kannata kuitenkaan sotaan lähteä. Kisoissa ei ole vastustajaa, jota voi aliarvioida. Valko-Venäjällä jääkiekko on iso laji ja Minskin Dynamo tasokas KHL-joukkue. Ranskallakin on NHL-taustaisia pelaajia ja se haluaa takuulla selvittää tiensä vähintään puolivälieriin.

MM-kisojen A-lohko pelataan Kölnissä. Siitä lohkosta tulee kisojen kaksi suurta suosikkia Venäjä ja Ruotsi. A-lohkoa voi pitää jopa Suomen lohkoa kovempana, sillä siinä ovat mukana myös Yhdysvallat, Slovakia, kotijoukkue Saksassa ja yllätyksiin valmis Tanska.

Suomen joukkue on ennen avausottelua pieni arvoitus. Pekka Rinne, Mikko Koskinen ja Juuse Saros torjuivat maalin suulla edellisissä kisoissa loistavasti. Joonas Korpisalo kantanee näissä kisoissa päävastuun maalin suulla. Hän on MM-kisojen ensikertalainen. Columbuksen NHL-joukkueen Korpisalo antoi lupaavia näyttöjä viime viikonlopun Prahan EHT-turnauksessa.

Suomen puolustuksessa on kokemusta ja nuoruutta. Tuskin siltä osastolta notkuu yhtään. Samat sanat hyökkäyksessä – on tulevia supertähtiä kuten Sebastian Aho ja Mikko Rantanen, on joka valmentajan luottopelaaja Mika Pyörälä, on kokenut NHL-mies Valtteri Filppula ynnä Oskari Osalan kaltaisia työn raskaan raatajia.

Ensimmäinen kisaottelu on aina tärkeä. Menestykseen voi silti yltää huononkin alun kautta. Muistissa on kolmen vuoden takaiset Minskin MM-kisat, joissa puolivälieräpaikkaakin sai jännittää viimeiseen saakka. Siitä Leijonat pystyi venymään hopealle. Hopeaa tuli viime keväänäkin Venäjän kisoissa. Silloin Suomi jyräsi voitosta voittoon finaaliin saakka. Näin tuskin etenee tämän vuoden MM-kisoissa.

Menot