Uutiset

Suomi hakee Euroviisuihin uutta asennetta monstereista

Suomen 40:nnen Euroviisu-edustajan metsästys käynnistyy tänään perjantai-iltana, kun ensimmäinen neljästä alkukarsinnasta pyörähtää käyntiin. Vaikka kuuden ensimmäisen kappaleen esityskielinä ovat englanti ja italia, on kielten välinen valtataistelu kääntynyt yllättäjän voitoksi. Alkukarsinnan 24 laulusta peräti puolet on suomenkielisiä. Englanniksi lauletaan kymmenessä ja italiaksi kahdessa kappaleessa.

Suomella on ollut valta-asema viisukarsintojen sanoituksissa viimeksi vuonna 1998, jolloin osallistujamaiden oli esitettävä laulunsa omalla kielellään.

Suomi nousee

Suomenkielisten kappaleiden määrä ei ollut yllätys Ylen viihdeohjelmien päällikölle Ilkka Talasrannalle.

– Suomea on toivottu enemmän joka vuosi. Tämän vuoden tilanne johtuu osittain sääntömuutoksesta, jonka kautta esityskieltä voi vielä vaihtaa Suomen finaalin jälkeenkin, Talasranta kertoo.

Viime vuonna viisut piti esittää Suomen finaalissa samalla kielellä kuin ne aiottiin esittää kansainvälisessä kilpailussa. Niinpä valtakieli karsinnoissa oli englanti, vaikka monet kappaleet soivat myöhemmin radiossa suomeksi laulettuina.

Suomen kielen valta-asemalla viisukarsijoille pedataan myös aiempaa parempaa menestystä kotimaan kamaralla.

– Vain yksi pääsee Ateenaan, mutta muita artisteja voidaan tuoda selkeästi kotimaan markkinoille, Ylen Talasranta myöntää.

Uusi vuosi, uudet kujeet

Tänä vuonna Suomen karsinta käydään kutsuartistien voimin eikä perinteeksi muodostunutta avointa sävellyskilpailua järjestetty. Ilkka Talasrannan mukaan näin pyrittiin saamaan suuret levy-yhtiöt mukaan tapahtumaan.

– Siinä myös onnistuttiin. Takavuosina Euroviisuilla oli niin huono maine, että levy-yhtiöt kielsivät artistejaan osallistumasta, nyt saimme neuvoteltua mukaan levy-yhtiöiden silmäteriä, hän huomauttaa.

Näin Suomi saa viisuedustajansa

Suomen karsinnat käydään neljässä erässä viikon välein alkaen perjantaina 13.tammikuuta. Jokaisessa erässä on mukana kolme artistia, jotka esittävät kaksi eri kappaletta. Jokaisen artistin enemmän katsojaääniä saanut kappale etenee finaaliin. Näin siis kaikki 12 artistia nähdään Suomen finaalissa.

Ensimmäisessä karsintaerässä ovat mukana rock-hirmu Lordi, serenadispesialisti Tomi Metsäketo ja viime vuoden Suomen viisufinaalin kakkonen Jennie.

Viikon kuluttua – mikäli lavasteet kestävät Lordin rymistelyn – esiintyvät muutaman hitin kynäillyt Ville Pusa, tangokuningatar Johanna Pakonen sekä edesmenneen Taikapeilin parivaljakko Hanna-Riikka ja Nina. Kolmannessa alkukarsinnassa lavalle nousevat tyttöbändi Jane, tangoprinsessa Annika Eklund ja suomiheviä tykittävä Kilpi.

Viimeisessä karsintaerässä helmikuun alussa kykyjään esittelevät tangokuningatar Marita Taavitsainen, kuuden viisukonkarin muodostama Safe Six -ryhmä ja debyyttialbuminsa ”Pimenee” viime vuonna julkaissut Katariina Hänninen.

Suomen Euroviisu-finaali kisataan Turun Caribia-hallissa 10.maaliskuuta. Finaalin voittaja edustaa Suomea kansainvälisessä Eurovision laulukilpailussa, joka järjestetään toukokuussa Ateenassa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic