Uutiset

Suomi halvaannuttaa euroaluetta

Suomen Kreikalta
vaatimat lainavakuudet saavat yhä vähemmän ymmärrystä osakseen. Asiantuntijat pitävät vaatimuksia sisäpoliittisista syistä johtuvana pelleilynä.

Aalto-yliopiston rahoituksen professorin Vesa Puttosen kommentit (IS 3.9.) kertovat asiantuntijoiden tunnoista. Hänen mielestään Suomen vakuushanke euromaiden velkakriisin nykyvaiheessa on typerä, vaarallinen ja tuomittava.

Yhtä vähän ymmärrystä Suomen vaatimuksille tuli Ranskan ja Saksan suunnalta.

Eikä ihme, sillä vakuudet ovat pieni sivujuonne koko kriisissä. Kuitenkin Suomen sisäpoliittinen hässäkkä juoksuttaa nyt euromaiden ministereitä kokouksesta toiseen. Samalla euromaiden velkakriisi vain pahenee ja markkinat ovat entistä hermostuneempia.

Tiukat kannanotot ovat täysin ymmärrettäviä. Jos Suomi saa vakuudet, pitää kaikkien muidenkin euromaiden ne saada. Vakuuksien vaatiminen taas antaa selkeän viesti rahamarkkinoille: euromaat eivät itsekään usko Kreikan selviytymiseen.

Se karkottaisi ulkopuoliset lainanantajat. Kreikan sekä muutamien muiden maiden rahoitusongelmat kaatuisivat pelkästään euroalueen hoidettavaksi. Ylen Ykkösaamussa pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuutti, että vakuusasiassa päästään maaliin eli Suomen kannalta tyydyttävä ratkaisu saadaan aikaan.

Helppoa ei ratkaisun saaminen ole, hän sentään tunnusti ja vakuutti hallituksen seisovan yhtenä rintamana vaatimusten takana.

Vakuudet kirjattiin hallitusohjelmaan SDP:n vaatimuksesta. Puolue ei voinut perääntyä asiassa, koska puheenjohtaja Jutta Urpilainen nosti vaalitenteissä asian hallitukseen menon kynnyskysymykseksi.

Puttosen mielestä hallitus kärsii nyt Soini-halvauksesta.

Halvaus on jo edennyt koko euroalueelle, eikä Suomi selviä jupakasta puhtain paperein. Katainenkin tunnusti, että jälki siitä jää. Jäljen suuruus riippuu lopputuloksesta.

Kyse on siitä, miten Katainen ja Urpilainen kykenevät pyristelemään ongelmasta irti kasvojaan menettämättä ja antamatta kohtuuttomasti aseita opposition, erityisesti taustalla ilkkuvien perussuomalaisten käsiin.

Katainen painotti, ettei Suomi halua horjuttaa euron vakautta eikä vaikeuttaa euromaiden tilannetta. Suomi on kuitenkin sen jo tehnyt.

Nyt on kyse siitä, etteivät ongelmat paisuisi hallitsemattomiksi.

Aikaa ei liiemmälti enää ole. Markkinat kun eivät vakuuspäätöksiä odottele. Vaaditaan järeitä ja nopeita toimia, jotta katastrofi vältettäisiin.

Siitä pitäisi ministerikaksikonkin puhua ja linjata hallitusohjelmaa vakuuksien kohdalla uudelleen, jos muu ei auta.

Nykyisellä tyylillä on vaarana, että perussuomalaiset saavat haluamansa: euroalueen hajoamisen.

Hinta olisi kuitenkin kohtuuttoman kova, eivätkä suomalaiset olisi valmiita sellaisen maksamiseen.

Päivän lehti

5.6.2020