Uutiset

Suomi hukkasi otteensa ja johtonsa

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue sai maanantaina muistutuksen siitä, että Venäjä on jääkiekossa vaarallinen vastustaja, vaikka se olisi jo jonkin aikaa ollut köysissäkin. Venäjä nousi Helsingin areenassa Suomea vastaan kahden maalin takaa-ajoasemassa kahden maalin johtoon kuudessa minuutissa ja 17 sekunnissa ja otti lopulta voiton maalein 6–4 (1–2, 4–1, 1–1).

Suomi pelasi ensimmäisessä erässä ja toisen erän alussa erinomaisesti. Se dominoi kenttätapahtumia, loi paikkoja ja johtikin ihan ansaitusti. Sitten alkoi Venäjän näytös – ensin alivoimalla, sitten kaksi kertaa ylivoimalla ja vielä kertaalleen tasakentällisin kiekko Veini Vehviläisen selän taakse.

Suomen puolustajalla Joni Tuulolalla oli vaikeuksia löytää sanoja Venäjän reilun kuuden minuutin mylläkkään.

– Vaikea sanoa, mistä se johtui. Venäjä tuli hyvin pelin mukaan, sai siitä boostia ja vei kyllä toisen erän tehokkaasti. Ei sillä maalipaikkoja ollut sen enempää kuin meilläkään, mutta viimeistely saaduissa paikoissa oli hyvää, Tuulola mietti.

Täpötäysi areena nautti Nuorten Leijonien alkupelistä täysin rinnoin.

– Meillä oli ennen peliä hyvä pöhinä ja fiilis. Kopissa aisti, että lataus on hyvä. Tiedä sitten, tuliko meille hyvänolontunne, kun olimme pari maalia johdossa.

Suomi oli lähellä 4–1-johtoakin, mutta venäläismaalivahti Aleksander Georgiev kesti. Tuulolan mielestä Suomi saattoi hakea neljättä maalia turhankin hanakasti.

– Ehkä jossain määrin pelasimme enemmän selälle kuin logolle. Löysimme kuitenkin pelin sitten uudelleen ja on ihan hienoa, että kesken pelin siihen pystyimme. Kolmas erä oli ihan hyvää, mutta emme saaneet tarvittavia maaleja.

Suomi tuli kolmannessa erässä vielä maalin päähän, kun Aleksi Saarela sai (2+0) survottua kiekon väkisin – ja niukin naukin – Venäjän maaliviivan yli. Sitä mieltä oli ainakin ottelun videotuomari, joka pitkän pohdinnan jälkeen antoi päätuomareille signaalin, että kiekko maalissa oli. Tasoitusmaali ei kuitenkaan ollut tällä kertaa kovinkaan lähellä ja lopulta Radel Fazjelev vei Venäjän uudelleen kahden maalin johtoon.

– Venäjä piti hyvin kiekkoa meidän päädyssämme. Se pelasi pitkiä hyökkäyksiä, emmekä saaneet niitä tarpeeksi nopeasti katki. Vaikea sitä on hyökätä ilman kiekkoa tai väsyneenä pyörityksen jälkeen. Tunnustus Venäjälle, joka pelasi hyvän ottelun, Tuulola sanoi.

Sebastian Aho (1+0) johti maanantainakin Suomen tehoketjua. Laitahyökkääjät Patrik Laine (1+2) ja Jesse Puljujärvi (0+3) nautiskelivat Venäjää vastaan Suomen isoimmista tehoista. Keskushyökkääjä Aho vei Suomen avauserässä johtoon komean hyökkäyksen päätteeksi.

– Meidän olisi pitänyt tappaa peli ja niitata ylivoimalla 4–1:een tai enemmänkin. Meillä oli paikkoja, mutta ehkä intoa oli liikaa, emmekä malttaneet puolustaa tiiviillä viisikolla. Venäjä käytti paikkansa tosi tehokkaasti, Aho mietti. HäSa

Asiasanat