fbpx
Uutiset

Suomi ja kymmenet muut maat vetoavat Talebania päästämään Afganistanista pakenevat pois maasta

Kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä Kabuliin, näkee presidentin entinen neuvonantaja.
Afganistanista on evakuoitu muun muassa kansainvälisiä diplomaatteja. Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat.
Afganistanista on evakuoitu muun muassa kansainvälisiä diplomaatteja. Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat. Lehtikuva/ / AFP / WAKIL KOHSAR

Yli 60 maata Suomi mukaan lukien vetoavat äärijärjestö Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään Afganistanista. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan yhteisessä lausunnossa vaaditaan pitämään Afganistanin tiet, lentokentät ja rajanylityspaikat auki.

Useissa medioissa tilannetta pääkaupunki Kabulin lentokentällä on kuvattu kaoottiseksi, kun ihmiset yrittävät päästä pois maasta.

Äärijärjestö Taleban saapui eilen Kabuliin ottaakseen kaupungin haltuunsa. Presidentti Ashraf Ghani pakeni eilen maasta ennen joukkojen saapumista Kabuliin.

Yhdysvallat turvanneet Kabulin lentokentän

Afganistanista on evakuoitu muun muassa kansainvälisiä diplomaatteja. Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat.

Uutiskanava CNN kirjoittaa, että Afganistanissa on yhä noin 4  000 suurlähetystön työntekijää, joista osa on Yhdysvaltain kansalaisia ja osa Afganistanin kansalaisia.

Yhdysvallat on jo aiemmin evakuoinut Afganistanista paikallisia, jotka ovat auttaneet maan joukkoja. CNN:n tietojen mukaan Yhdysvallat on nyt vähentänyt näitä evakuointilentoja priorisoidakseen maassa olevia yhdysvaltalaisia. Maan johtaman liittouman joukot aloittivat vetäytymisensä toukokuun alussa.

Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen kertoo kanavalle, että 6  000 sotilaan tehtävänä tulee olemaan Kabulin lentokentän turvallisuus. Sotilaallinen läsnäolo kentällä laajenee kahden vuorokauden sisällä.

Yhdysvallat kertoo, että sen joukot ovat turvanneet Kabulin lentokentän. Myös maan suurlähetystö Kabulissa on kokonaan evakuoitu. Sen henkilökunta on viety kaupungin lentokentälle.

“Talebanin täytyy antaa ihmisten päättää tulevaisuudestaan”

Afganistanin presidentin entinen neuvonantaja sanoo qatarilaiskanava al-Jazeeralle, että kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä pääkaupunki Kabuliin.

Shafiq Hamdam näkee, että joukkojen tulisi jäädä varmistamaan, että äärijärjestö Taleban pitää kiinni lupauksistaan. Järjestö on muun muassa ilmoittanut haluavansa rauhanomaisen vallanvaihdon.

–  Talebanin täytyy antaa ihmisten päättää tulevaisuudestaan. Heidän ei tule johtaa Afganistania kaoottiseksi maaksi, jossa ei ole lakeja tai hallitusta. Heidän ei tule toistaa ennen vuotta 2001 ollutta emiirikuntaa, Hamdam sanoi al-Jazeeralle.

Hamdam sanoo kanavan lähetyksessä, että Talebanin täytyy pitää kiinni muun muassa tyttöjen koulutuksesta ja siitä, että naiset saavat jatkossakin tehdä töitä. Huolena on, että Talebanin hallinnassa Afganistanin ihmisoikeustilanne heikkenee: naisten ja tyttöjen oikeudet vähenevät merkittävästi, sanan- ja lehdistönvapautta rajoitetaan.

Talebanin edustaja Suhail Shaheen sanoo BBC:lle, että järjestö pyrkii rauhanomaiseen vallan vaihtumiseen. Äärijärjestö näkee, että sota on nyt ohi.

Taleban-lähteiden mukaan presidentti Ghanin on eronsa jälkeen määrä luovuttaa valta väliaikaishallinnolle.

Asiasanat

Menot