Uutiset

Suomi ja Ruotsi virallisesti yhteisymmärrykseen puolustusyhteistyössä

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (sd.) korostivat maanantaina maiden yhä syvenevää puolustusyhteistyötä. Nyt Turussa allekirjoitettu yhteisymmärryspöytäkirja onkin ennen kaikkea poliittinen signaali, sillä asiakirjassa mainittuja yhteistyön muotoja toteutetaan jo.

– Tämä on viesti Suomen ja Ruotsin kansalaisille, kumppanimaillemme ja ympäröivälle maailmalle siitä, että maidemme välillä vallitsee yhteisymmärrys kaikilla tasoilla, ja että olemme vakavissamme. Yhteistyömme syvenee koko ajan, puolustusministeri Hultqvist kommentoi Suomen Joutsenen kannella.

Hultqvist uskoo, että asiakirja luo jatkuvuutta Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön.

 

Kattoasiakirja muodostaa kehykset, joille Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö perustuu. Se kattaa puolustusyhteistyön rauhan, kriisin ja sodan aikana. Se ei ole puolustusliittosopimus, joka sisältäisi keskinäisen avunannon velvoitteita.

– Tähän kirjattiin kaikki se yhteistyö, jota tällä hetkellä maiden välillä tehdään, puolustusministeri Niinistö kertoo.

Niinistön mukaan yhteistyötä syvennetään edelleen muun muassa lisäämällä tiedonvaihtoa ja salattuja viestiyhteyksiä.

– Tarvitsemme yhteistä tilannekuvaa, jotta voimme toimia yhdessä, jos tilanne on vaikea.

 

Tiivistyvä yhteistyö tarkoittaa myös lisää yhteisiä sotaharjoituksia. Nykyään Suomen ja Ruotsin ilmavoimat harjoittelevat yhdessä lähes viikoittain ja merivoimat ovat harjoitelleet yhdessä jo parinkymmenen vuoden ajan.

– Yhteistyö lisääntyy myös maavoimien kesken. Tästä esimerkkinä Ruotsissa viime vuonna järjestetty monikansallinen Aurora-sotaharjoitus, johon Suomi osallistui.

Suomi järjestää oman ”Auroransa” keväällä 2021. Sotaharjoitukseen odotetaan osallistuvan yhteensä noin 20 000 sotilasta ja viranomaista Suomesta ja muista maista.

 

Vaikka yhteistyö Ruotsin kanssa syvenee, varsinaiseen liittolaisuuteen on Niinistön mukaan vielä matkaa. Yhteisymmärryspöytäkirja pitää kuitenkin kaikki ovet avoinna, koska rajoja yhteistyön kehittämiselle ei kirjattu.

– Jos tulevaisuudessa häämöttää puolustusliiton kaltainen yhteistyö, ja molemmista maista löytyy tällaiseen poliittista tahtoa, niin tämän päivän kehitys ei ainakaan mitään estä, Niinistö toteaa.

Niinistö näkee, että tällä hetkellä on hyvä vahvistaa käytännön yhteistyötä ja kasvattaa luottamusta maiden hallintojen välillä.

– Ovet pidetään avoinna, ja turvataan yhteistyön jatkuvuus ohi vaihtuvien hallintojen, hän sanoo.

 

Reilun kolmen ministerivuoden aikana Niinistö on ollut eniten yhteydessä juuri Ruotsin Hultqvistin kanssa. Tämä kertoo siitä, mihin suuntaan yhteistyö on mennyt.

– Mutta ei pidä unohtaa, että samaan aikaan molemmat maat ovat tiivistäneet yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Voi sanoa, että Suomi ja Ruotsi ovat tämän suhteen samalla viivalla.

Toukokuussa maat allekirjoittivat Yhdysvaltojen kanssa kolmenvälisen aiejulistuksen, jonka on tarkoitus tiivistää ja sujuvoittaa maiden välistä harjoitusyhteistyötä.

Asiasanat