fbpx
Uutiset

Suomi ja useat muut pohjoiset maat vaativat EU-komissiolta vauhtia rokotteisiin – toimitukset hidastuvat, kun niiden pitäisi kiihtyä

Suomi saa ensi viikolla vain 37 000 annosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta, kun sitä odotettiin yli 10 000 annosta enemmän.
Rokottaminen hidastuu Suomessa, koska Pfizerilla ja Biontechilla on toimitusvaikeuksia. Kuva: Mauri Ratilainen
Rokottaminen hidastuu Suomessa, koska Pfizerilla ja Biontechilla on toimitusvaikeuksia. Kuva: Mauri Ratilainen

Useat Pohjoismaat ja Baltian maat vaativat EU-komissiolta ripeitä toimia koronavirusrokotusten tuotannon ja toimitusten nopeuttamiseksi.

Suomen, Viron, Latvian, Liettuan, Ruotsin ja Tanskan lähettämän kirjeen allekirjoitti Suomen puolesta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Kirje lähti terveyskomissaari Stella Kyriakidesille.

Ministerit huolestuivat siitä, että Pfizer ilmoitti torstaina pienentävänsä EU-maille jaettavia rokote-eriä tammi–helmikuussa tuotantovaikeuksien takia.

EU-komissio piti perjantaina kokouksen Pfizerin ja Biontechin edustajien kanssa.

Rokotetoimitukset hidastuvat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi perjantaina, että ensi viikolla Pfizer ja Biontech toimittavat Suomeen 37 000 annosta rokotettaan, mikä on yli 10 000 vähemmän kuin aiemmin ennakoitu noin 50 000 annosta.

Rokotteiden jakelua vähennetään niissä sairaanhoitopiireissä, jotka olisivat saaneet eniten rokotuksia.

Viivästymisen vuoksi iäkkäiden suomalaisten rokottaminen hidastuu entisestään.

THL:n mukaan Suomi saa kuitenkin yhä osuutensa EU:hun toimitetuista rokotteista. Toimitusvaikeudet koskevat koko EU:n yhteistilausta.

Esimerkiksi Israel on saanut suuret määrät Pfizerin ja Biontechin rokotetta, mutta se maksoi niistä enemmän annosta kohti kuin EU.

Britannian lentokielto jatkuu

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom jatkaa lentokieltoa Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen.

Lentokielto on voimassa viikkoa aiempaa kauemmin. Se kestää maanantaihin 25. tammikuuta asti.

Kiellon jatkaminen perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n lausuntoon, jonka mukaan se on tarpeen Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnosten leviämisen hillitsemiseksi.

Yhteensä lentokielto Britanniasta on jo voimassa neljättä viikkoa. Se kestää vähintään viisi viikkoa, ellei sitä pidennetä.

Rokotusten viivästyminen lisää entisestään painetta jatkaa yhä lentokieltoa.

Lapset edelleen jumissa

Britanniassa on yhä jumissa alaikäisiä suomalaisia lapsia, jotka odottavat pääsyä kotiin.

Ulkoministeriö on käynyt asiasta keskusteluja muiden viranomaisten kanssa, mutta terveyden näkökulmasta turvallista tapaa kotiuttaa heitä ei vielä ole.

Lapset joutuvat odottamaan kotiinpääsyä ainakin viikon kauemmin.

Finnair oli myynyt ennakkoon yli tuhat lippua Suomeen pelkästään viime viikolla, selviää ulkoministeriön lausunnosta Traficomille (LM 14.1.).

Kymmeniä muunnostartuntoja Suomessa

Virusmuunnos on levinnyt nopeammin kuin aiemmat koronaviruksen mutaatiot.

Suomessa koronaviruksen leviäminen on saatu aisoihin, eikä suuria määriä tartuntoja tullut joululomien aikana.

Siksi uuden nopeasti leviävän virusmuunnoksen riskiä ei haluta ottaa. Suomessa on todettu yli 60 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa.

Menot