Uutiset

Suomi-konepistooli ja sadetakki ovat armeijakaupan bestsellereitä

Japin punkka, tj 68. Sotamiehen lyijykynällä raapustama teksti paistaa punkan pohjasta kauas. Lukee laverin pohjassa paljon muutakin, mutta kirjoitukset eivät sovi sanomalehdessä julkaistavaksi.

Japin entinen punkka on myytävänä Linnankasarmin SA-kaupassa. Puolustusvoimien ylläpitämässä liikkeessä myydään armeijan ylijäämätavaraa. Hyllyiltä löytyy muun muassa aseiden osia, konekiväärin vyölaatikoita, hylsyjä, työkaluja, vesipulloja, nahkahihnoja, käytettyjä ja käyttämättömiä vaatteita sekä latumiinojen puisia koteloita.

– Kotelot toimivat oikein hyvin penaalina, sanoo Panssarivarikon päällikkö Asko Itkonen.

Kaupan suosituin myyntiartikkeli on talvisodasta ja Tuntemattomasta sotilaasta tuttu Suomi-konepistooli. Niitä myytiin aikaisemmin vain asekeräilijöille, mutta viime kesästä asti deaktivoidun eli ampumakelvottomaksi tehdyn aseen ovat voineet ostaa myös reserviläiset ja veteraanit.

– Esikunnassa tehtiin päätös, että Suomi-konepistoolia myydään myös niille, jotka ovat sitä sotaväessä käyttäneet. Niitä käytetään paljon kunniavartioissa ja niillä on monelle tunnearvoa, Itkonen sanoo.

Kumiritsoja ja kompasseja

SA-kauppa avattiin puolitoista vuotta sitten. Itkosen mukaan kauppa on käynyt hyvin, etenkin kun liike sijaitsee Hämeenlinnan keskeisimmän nähtävyyden kupeessa. Linnan läheisyys houkuttelee turisteja erityisesti kesällä.

Yhtä hyvä suksee on Linnankasarmin toisella armeijaliikkeellä, melkein SA-kaupan naapurissa sijaitsevalla Reserviläismyymälällä.

Vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön ylläpitämä kauppa on toiminut alueella kymmenisen vuotta. Liikkeen valikoimissa on ylijäämätavaraa Suomen, Ruotsin ja Saksan armeijoilta.

– Meidän valikoimamme painottuu retkeilyyn ja ulkoiluun. Tarjolla on muun muassa termospulloja, kompasseja ja paljon erilaisia asuja. Sattuneesta syystä tämän kesän ja syksyn hittituote on ollut Ruotsin armeijan pitkä sadetakki, myymäläpäällikkö Reima Lundberg kertoo.

Tunnelmallinen kauppa on lattiasta kattoon täynnä harmaata ja vihreää armeijakuosia. Koreja kaivelemalla saattaa törmätä erikoisuuksiin, kuten Lundbergin mainostamaan ”Ruotsin armeijan salaiseen aseeseen”: kumiritsaan.

Asiakkaita naapurille

Lundbergin ja SA-kaupan myymälänhoitajan Jaakko Niemisen mielestä yhteen kortteliin mahtuu hyvin kaksi armeijakauppaa.

– Me emme ole kilpailijoita vaan teemme yhteistyötä. Toiseen kauppaan tulevat asiakkaat käyvät lähes aina myös naapurissa, Lundberg sanoo.
Reserviläismyymälässä asioivat Lundbergin mukaan sekä keräilijät että niin sanotut tavalliset asiakkaat.

– Naiset joskus valittivat, että heille ei ole kaupassa tarpeeksi valikoimaa. Tilasimme sitten puolustusvoimilta tuhat kappaletta käyttämättömiä mekkoja, ja hyvin ovat menneet kaupaksi, Lundberg sanoo.

Niemisen mukaan myös SA-kaupan tili tulee enimmäkseen muilta kuin armeijatavaroiden harrastajilta.

– Asiakkaista ehkä neljäsosa on keski-ikäisiä miehiä, jotka tulevat armeijakauppaan verestämään inttimuistoja. Loput tulevat katselemaan ja tekevät kaupat, jos löytävät jotain mielenkiintoista, Nieminen arvioi.

Armeijakaupassa asioivien miesten ja naisten ostosten välillä on vissi ero. Sekä SA-kaupassa että Reserviläismyymälässä käyvät naiset eivät etsi aseen osia tai hylsyjä vaan hakevat kestäviä kankaita ja ompelutarvikkeita.

– Yksi ratsastajatyttö löysi täältä nahkasaappaat, Nieminen muistelee.