fbpx
Uutiset

Suomi maksaa liikaa Libanonista

Luin päivän uutisista, että Suomen osuus Libanonin rauhanturvaamisesta nousee 40 miljoonaan euroon ja että Suomi sitoutuu 250 rauhanturvaajan lähettämiseen. Summa on yllättävän iso ja paljon suurempi kuin mitä osuutemme EU:n budjetista edellyttäisi.

Herää kysymys, miksi ihmeessä ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja hallitus ovat sitoutumassa tällaiseen. Rauhanturvaaminen on nimittäin vasta alkusoittoa.

Libanonin jälleenrakentamiseen on kahakkaan syytön ja ulkopuolinen EU luvannut 500 miljoonaa. Oletettavasti tästäkin Suomen osuus nyt puheenjohtajakaudella tulee olemaan toinen 40 miljoonaa.

Tätä menoa Suomi tulee osallistumaan Libanonin sodan kustannuksiin 100 miljoonalla eurolla, ehkä suuremmallakin summalla.

Libanon on vauras maa ja Libanonilla olisi ollut täysi mahdollisuus rauhallisen naapuruuden jatkumiseen Israelin kanssa, joka vetäytyi monta vuotta sitten Libanonista. Ihmettelen, miksi täysin sivullisen Suomen täytyy tukea Libanonia ja sen öljyvauraita arabiystäviä jopa 100 miljoonalla eurolla.

Libanon itse on huomattavan syyllinen selkkaukseen, kun se on sallinut Hizbollahin toiminnan alueellaan, liikkeen jonka ainoa päämäärä on Israelin tuhoaminen. Siksi en juuri tunne sympatiaa Libanonia kohtaan. Sen sijaan, että Suomi ja EU ensimmäisenä ryntäävät sinne jälleenrakentamaan, Libanonin kansan pitäisi antaa ensin selvittää itselleen, että sodan provokaattori Hizbollah asuu heidän keskuudessaan.

Ei Israel olisi hyökännyt ja raunioittanut Etelä-Libanonia, jos Libanonin puolelta ei olisi siepattu sotilaita ja ammuskeltu Katjusha-ohjuksia naapurimaahan.

On tärkeää, että sota on saatu loppumaan, mutta raivaukseen ja jälleenrakennukseen ei suomalaisten kannattaisi ensimmäisenä rynnätä.

On typerää lähettää suomalaisia kuolemaan räjähtämättömiin ammuksiin ja miinoihin.

Libanonin itsensä ja Hizbollahin tulisi aloittaa raivaus ja jälleenrakennus, joka tulisi rahoittaa ensi sijassa samoista lähteistä, joista Katjusha-ohjuksetkin rahoitetaan.

Kaikkiin muihin SPR:n keräyksiin olen osallistunut jonkinlaisilla summilla, mutta Libanoniin en antanut euroakaan, kerrotuista syistä.

Veronmaksaja

Hämeenlinna

Menot