Uutiset

Suomi on jakaantunut kahtia

Eurooppa-politiikasta tuli yllättäen eduskuntavaalien keskeinen kiistelyn aihe – ja teema, jolla puoluejohtaja Timo Soini (ps.) marssitti puolueensa historialliseen vaalivoittoon.

Ennen vaaleja oli laskettavissa, että puolueiden keskeiset erimielisyydet olisivat tiukoista linjauksista huolimatta soviteltavissa siten, että maahan syntyisi normaaliin tapaan hallitus, joka toteuttaisi kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa.

Tavoite romuttui, kun Soini heitti pyyhkeen kehään ja ilmoitti perussuomalaisten jäävän omasta tahdostaan oppositioon, pääoppositiopuolueeksi.

Soini teki ratkaisun, käänsi selkänsä sovittelulle ja sovinnolle. Päätös tiesi samalla sitä, että Suomi on jakautunut Eurooppa-politiikassa kahtia arvaamattoman pitkäksi aikaa.

Kahtiajako jatkuu varmasti seuraaviin eduskuntavaaleihin asti, tästä pelkästään perussuomalaiset pitää huolen. Jo kirjoitetun käsikirjoituksen mukaan puolueen on tarkoitus kasvaa entisestään Eurooppa-politiikkaa vastustamalla.

Soini tie ministeriksi katkesi vain näennäisesti Portugali-pakettiin ja eurooppalaisen talouden vakauden turvaamiseksi tarvittaviin taloutta koskeviin ratkaisuihin. Puoluejohtajan tulilinjalla on koko Eurooppa, eurooppalainen yhteistyö ja euro.

Soinin takaa löytyy äärimmäisiä Eurooppa-vastaisia kiihkoilijoita, joille kaikki maailmanlaajuinen yhteistyö on suorastaan kirosana.

Toisesta suunnasta katsottuna politiikkaan teki paluun vanhoillisuus ja suomalaisuus. Näiden aatteiden liputtajille eurooppalaisuus – jota edustaa EU – on suoranainen vihollinen, jota vastaan on taisteltava.

Pintaa raaputtamalla pelissä on halua palata menneeseen maailmaan, jota ei tietenkään ole. Menneessä maailmassa on muun muassa pieniä kouluja ja kauppoja joka kylässä – eikä niiden olemassaoloa uhkaa kuntaliitokset.

Perussuomalaiset on aidosti konservatiivinen puolue. Tämän sanominen ääneen ei ole tuomio, sillä vaalitulos todistaa, että vanhoilliselle politiikalle oli paljon kysyntää.

Perussuomalaisten jättäytyminen oppositioon on suorastaan painajainen keskustalle, joka kärsi vaaleissa murskatappion juuri siksi, että puoluejohtaja Mari Kiviniemi tuki eurooppalaista yhteistyötä.

Keskustan maltilliselle kriittisyydelle olisi runsaasti pelitilaa, jos Soini joukkoineen olisi hallituksessa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa keskusta joutuu kysymään kuinka se voi menestyä perussuomalaisten Euroopan kivittämisessä.

Tältä se näyttää: keskustalla on vaara jäädä perussuomalaisten jalkoihin.

Keskustassa on myös vaadittu yhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Oppositiossa yhteisen nuotin löytäminen on huomattavasti helpompaa kuin hallituksessa!

Puolueliitosten kynnys on Suomessa tunnetusti korkea, mutta jos keskusta ottaa Eurooppa-politiikassa uuden suunnan, on sillä ja perussuomalaisilla paljon yhteistä.

Päivän lehti

21.1.2020