fbpx
Uutiset

Suomi on kallis, mutta myös vauras

Että ruoka ja varsinkin viina ovat Suomessa kalliita, ei ole kenellekään kovin suuri uutinen.

Kuin kertauksen vuoksi se kerrottiin Tilastokeskuksen ja Eurostatin tutkimuksen tuloksena jälleen kerran maanantaina. Ruoka ja alkoholittomat juomat ovat viidenneksen kalliimpia meillä kuin Euroopan unionissa keskimäärin. Alkoholi on teollisuusmaiden toiseksi kalleinta Norjan jälkeen.

Muutoinkaan Suomi ei ole mikään köyhän paratiisi. Kuluttajahinnat ovat tutkimuksen mukaan euroalueen korkeimmat. Kaiken päälle vielä verotuskin on kireämpään kuin melkeinpä missä muualla tahansa. Vain Tanskasta, Norjasta ja Sveitsistä kantautuu vieläkin raskaampia huokauksia kuin täältä.

Ruuan arvonlisäverotuksen pudotus ei tosin vielä ehtinyt juuri vaikuttaa tutkimustuloksiin, joten ihan niin kallis maa Suomi ei enää ole kuin tutkimus väittää. Ja laskeehan se ravintolaruuankin vero ja monessa paikassa hintakin ihan kohta.

Ruuan korkeaa hintaa on meillä perinteisesti selitetty maan kaukaisella, pohjoisella sijainnilla, kireällä verotuksella ja pitkillä välimatkoilla maan sisällä.Toisaalta keskellä Eurooppaa kököttävä Sveitsi on vielä Suomeakin kalliimpi maa, vaikka sijainnin ja maan koon pitäisi tarjota mitä parhaat edellytykset aivan erinomaisen halvoille hinnoille.

Mistä sitä halpaa ruokaa sitten saa?

Tilastot vastaavat että unionin uusissa jäsenmaissa, erityisesti Puolassa. Romania ja Bulgaria ovat nekin erityisen edullisia, kuten Mustanmeren seutuville lomaa viettämään matkustaneet suomalaiset hyvin tietävät.

Sitä tilasto ei kerro, miksi halvan ruuan maasta tullaan huippukalliiseen Suomeen kerjäämään. Pelkästään näiden tilastojen perusteella voisi kuvitella, ettei kerjäläisen tulotasolla mitenkään voi näin kalliissa maassa tulla toimeen.

Suomessa on kireä verotus, kallis ruoka ja huippukallis viina. Silti valtaosa kansasta voi varsin hyvin, elää tuloillaan, maksaa kivutta velkansa, ajelee autoillaan, ja alkoholikin käy meillä kaupaksi paremmin kuin koskaan.

Kannattaa siis muistaa, että kallista ruokaa saa kaupaksi vain sellaisessa maassa, jonka kansalaisilla on siihen varaa. Suomessa huomattava osa kuluttajista on valmis maksamaan jopa vähän ekstraa kotimaisesta tai luonnonmukaisesti tuotetusta ruuasta. Vaikka kallista onkin, hinta ei kaikille kuluttajille edes ole tärkein valintakriteeri.

Eurostatin tilastoista käy ilmi se mielenkiintoinen seikka, että EU-maiden välinen elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintatasojen ero on kaventunut vuodesta 2003 yli 30 prosenttia. Suunnilleen samaan tahtiin kaventui alkoholijuomien hintaero. Näin on tapahtunut siitä huolimatta, että EU-maiden poliittinen ja taloudellinen yhteispeli on näinä vuosina välillä näyttänyt olevan aivan hakusessa.

Se on näiden tilastojen uutinen, ei suinkaan se, että ruoka ja viina Suomessa maksavat enemmän kuin Romaniassa.

Menot