Uutiset

Suomi peittosi Tshekin

Suomi aloitti Hämeenlinnassa pelattavan neljän maan salibandyturnauksen kukistamalla Tshekin. Elenia Areenan 548 katsojaa näkivät huippumaiden väliseen peliin harvinaisen monta maalia, sillä ottelu päättyi suomalaisten 9–6-voittoon.

Yksi turnauksen etukäteen odotetuimmista asioista oli Ruotsissa ammattilaisina pelaavien Tero Tiitun, Rickie Hyvärisen ja Mika Kohosen paluu samaan ketjuun. Tämä nähtiin heti perjantaina. Erityisesti vuoden 2008 voitokkaasta MM-finaalista muistettava kolmikko pelasi yhdessä ensimmäiset kaksi erää. Niiden aikana Tiitu iski kolme maalia, joista Kohonen syötti yhden.

Tiitu pelasi ensimmäisen maaottelunsa viime kauden loukkaantumisen jälkeen, ja hänellä olikin monta syytä nauttia illasta.

– Yksi syy oli tietysti ketjukaverit. Tein maaleja, mitä minulta odotetaankin. Lisäksi MM-kisat ovat tulossa, ja on harvinaista herkkua päästä pelaamaan kotimaassa. Hämeenlinnassa on myös hieno uusi halli. Olisi hienoa, että katsomot olisivat täynnä, ja yleisömäärä varmaan paraneekin lauantain ja sunnuntain peleihin, Tiitu toivoi.

Avauserä oli molemmilta joukkueilta tarkkaa peliä, ja erätauolle lähdettiin lukemista 1-1. Toisen erän alussa Suomi pääsi ylivoimalle ja siirtyi Tiitun osumalla johtoon. Tshekki kuitenkin teki seuraavat kolme maalia, kun Suomella oli Tiitun sanoin synkkä hetki.

– Onneksi ryhdistäydyimme nopeasti ja saimme onnistumisia laajalla rintamalla. Kolmas erä meni vähän pelailun puolelle ja tuntui, että meillä oli käsijarru päällä. Erikoistilanteita tuli paljon, mikä on tietysti valmentajien mieleen, kun he saavat MM-kisoja ajatellen vähän vihiä vastustajien pelaamisesta, Tiitu pohti.

Toisen erän maalit menivät Suomen hyväksi 6–3 ja kolmannen erän tasan 2–2.

Päätöserä penkillä

Tiitu katseli lähes koko kolmoserän vaihtopenkiltä, kun hänen tilalleen ykkösketjuun laitettiin Eemeli Salin. Minkäänlaisesta vammasta ei onneksi ollut kysymys.

– Näissä peleissä halutaan nähdä eri pelaajia ja koostumuksia. Olisin tietysti mielelläni jatkanut, mutta jos käsky käy, niin sitten huilitaan. Tämä viikonloppu on minulle iso satsaus, sillä en pidä kisapaikkaani mitenkään varmana. Minun täytyy näyttää, että olen palautunut loukkaantumisesta, Tiitu huomautti.

Myös Suomen päävalmentaja Petri Kettunen korosti turnauksen merkitystä kisavalintoja tehtäessä. MM-kisat pelataan joulukuussa Göteborgissa. Suomen MM-joukkue julkistetaan melko pian turnauksen jälkeen, 13. marraskuuta.

– Tämän viikonlopun suurin anti on se, että tämän jälkeen meillä on riittävät tiedot joukkueen valitsemiseksi. Kansainvälisiä pelejä painotetaan eniten, koska kotimaisen liigan ottelut ovat kuitenkin vähän eri tasoa, Kettunen sanoi.

Maalintekotaitoa Suomelta väläyttivät Tiitun lisäksi Kari Koskelainen (1+1), Risto Töllikkö (1+1), Casper Pfitzner, Miko Kailiala (1+1), Mika Moilanen ja Lauri Kapanen. Mika Kohonen sai kaksi syöttöpistettä ja Nico Salo, Janne Hulmi sekä Tatu Väänänen yhden kukin.

Ylistystä areenalle

Päävalmentaja Kettunen kuvaili Tshekki-peliä kokonaisuudessaan kaksijakoiseksi. Hän oli mielissään siitä, että Suomi pääsi paljon vastahyökkäyksiin ja oli suurimman osan pelistä vahva kaksinkamppailuissa.

– Pelasimme myös erikoistilanteet aika hyvin. Yhdeksän tehtyä maalia tietysti tyydyttää, mutta toisaalta kuuteen päästettyyn ei voi olla tyytyväinen. Joukkueen tunne pelissä oli hyvällä tasolla. Olimme läsnä, Kettunen mainitsi.

Elenia-areena sai suuret kehut sekä Tiitulta että Kettuselta.

– Onhan tämä huikean hieno halli. Upeata, että tällaisia vielä rakennetaan Suomessa edes jossakin. Toivottavasti myös yleisö löytää viikonlopun peleihin, Kettunen sanoi.

Perjantain ensimmäisessä miesten ottelussa Ruotsi voitti Sveitsin 6-2. Lauantaina Ruotsi ja Tshekki kohtaavat kello 16, ja Suomi saa vastaansa Sveitsin kello 19. Sunnuntaina Sveitsi ja Tshekki pelaavat kello 12.30. Turnaukseen huipentaa Suomi-Ruotsi-ottelu kello 18.30. (HäSa)

Asiasanat

Menot