Kolumnit Uutiset

Suomi seuraa Tanskaa tasa-arvossa

Huomenna keskiviikkona eduskunnan lakivaliokunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen tasa-arvoisen eli sukupuolineutraalin avioliittolain saamisesta Suomeen.

Alustavien arvioiden perusteella valiokunnan enemmistö näyttäisi olevan esityksen kannalla, kuten on mielipidetiedustelujen mukaan valtaosa Suomen kansastakin. Näin Suomi olisi astumassa linjaan muiden sivistysmaiden kanssa.

Kävi valiokunnassa miten tahansa, on kansalaisaloite vielä eduskuntataipaleensa alussa. Nyt ratkaistaan lähinnä mitä reittiä aloite päätyy suureen saliin päätettäväksi.

Samanaikaisesti on käynnistynyt Helsinki Pride -viikko, jonka aikana myös Yle esittää dokumentteja aiheesta. Vähemmistöjen asiat ovat siis tapetilla tällä viikolla.

 

Vähemmistöjen asia on itse asiassa niin kovasti esillä, että kansanedustaja Pentti Oinonenkin (ps.), on jälleen kerran pillastunut.

Maanantaina Oinonen lähestyi mediaa tiedotteella, jossa hän paheksui vähemmistöjen saamaa näkyvyyttä Ylessä. Hänen mukaansa verorahoilla pitäisi tehdä kiinnostavampia ohjelmia esimerkiksi kuppauksesta tai kerjäämisestä, eikä antaa homoille julkisuutta.

Aiemmin Oinonen on esittänyt eduskunnassa, että saman sukupuolen avioliitot johtavat eläimiinsekaantumiseen. Homojen takia hän ei myöskään voinut mennä Linnan juhliin. Hänelle tasa-arvo on viettävä taso, jota pitkin koko yhteiskunta liukuu kohti kaaosta.

Oinonen tuntuu viettävän hämmentävän paljon aikaa erilaisia seksuaalivähemmistöjä ja heidän puuhiaan miettien. Niinpä hän on todennäköisesti tietoinen myös siitä, mitä Tanskassa jo tapahtuu.

 

Tanskassa ollaan Suomea edellä. Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin siellä kaksi vuotta sitten ja nyt sukupuoleen liittyviä määräyksiä ja rajoituksia karsitaan laeista toden teolla.

Tanskalaiset voivat nyt vaihtaa juridisen sukupuolensa pelkällä ilmoituksella. Ei siis tarvita enää pitkää harkintaa, oikeuden hyväksyvää päätöstä ja kirurgin saksien nipsaisua. Jokainen saa olla ihan vapaasti sitä sukupuolta kuin miltä itsestä tuntuu – ensimmäisenä maana Euroopassa.

Uudistus on radikaali, mutta toisaalta kovin puolitiehen jäävä. Jos virallisen sukupuolensa voi vaihtaa milloin tahansa pelkällä ilmoituksella, niin miksi henkilöllä edes tarvitsee olla juridista sukupuolta viranomaisten papereissa?

Periaatteessahan koko sukupuolen käsitteen voisi saman tien ruksia pois lainsäädännöstä turhana, jolloin kaikki olisivat sukupuolineutraaleja. Valtionhan pitäisi kai joka tapauksessa kohdella kaikkia jäseniään samanarvoisina, sukupuolesta tai sen puutteesta riippumatta.

 

Tanskassa niin ehkä käykin, mutta Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on toistaiseksi mahdottomuus. Täällähän ihmisen oikeudet ja velvollisuudet yhteiskuntaa kohtaan edelleenkin riippuvat jalkovälistä.

Vain toisen sukupuolen edustajien on edelleen tehtävä täysi-ikäistyessään valinta valtiolle suoritettavan orjatyön tai vankilaan menemisen välillä.