Uutiset

Suomi taas ostoksilla asekirppiksellä

Hämeenlinna 24.2.2007

Puolustusvoimat esitteli torstaina Panssarivarikolla Hämeenlinnassa Hollannista käytettynä hankitun raskaan raketinheitinjärjestelmän. Amerikkalaisvalmisteiset tela-alustaiset heittimet ovat jo parikymmentä vuotta vanhoja, joista Hollannin armeija luopuu. Kauppa käsittää 22 heitintä, mikä tarkoittaa kolmen patterin tulivoimaa. Lähes 60 miljoonan euron tilausvaltuuteen sisältyy myös satakunta ajoneuvoa, joita tarvitaan järjestelmän tukena.

Suomen armeija on jo kolmatta kertaa käytettyjen aseiden ostoksilla Euroopassa. 1990-luvun alussa tehtiin iso neuvostovalmisteisten panssarien kauppa entisen Itä-Saksan kansanarmeijan kalustosta. Kalustoa tuli niin paljon, että maavoimiin luettiin ainakin teoriassa kuuluvaksi kaksi panssariprikaatia. Nyt tätä taistelukalustoa romutetaan. Rauhanajan panssariprikaati kouluttaa mekanisoituja taisteluosastoja, jotka alistetaan kriisitilanteessa osiksi valmiusprikaateja.

Toisen kerran vaunuhankinnoilla oltiin vuosituhannen vaihteessa, jolloin Panssariprikaatin pääkalustoksi hankittiin Saksasta niin ikään käytettyjä Leopardeja.

Nyt hankitut raketinheittimet soveltuvat myös rypälepommien levittämiseen. Suomi suunnittelee henkilömiinojen osittaista korvaamista juuri rypälepommein, joskaan lopullista päätöstä ei ole vielä tehty.

Samaan aikaan kun Hämeenlinnassa esiteltiin oloissamme uutta asejärjestelmää, Oslossa oli koolla kansainvälinen rypälepommien kieltoon tähtäävä kokous. Suomi ilmaisi tyytyväisyytensä Oslossa saavutettuun sopuun, mutta Suomen tuleviin toimiin maamiinojen korvaamisessa Oslon sopu ei vielä vaikuta.

Tilanne on jälleen äärimmäisen kiusallinen. Suomi marssi jälkijoukoissa, mitä maamiinakiellon hyväksymiseen tulee. Ottawan miinasopimus nieltiin vasta pitkän kiemurtelun jälkeen.

Nyt olemme juuri hankkineet aseen, josta ei saadakaan kuviteltua iskuvoimaa irti, jos rypälepommit kielletään. Asetta voi toki käyttää panssarintorjunnassa, mutta miinoja sillä ei ilmeisesti saa korvata.

Niin maamiinoilla kuin rypälepommeilla on maailmalla huono maine eikä syyttä. Ne ovat aseita, joiden tuhovoima ei rajoitu vain sotilaisiin. Maailman kriisialueilla maaperä on vuosiksi ellei peräti vuosikymmeniksi saastutettu maamiinoilla ja rypälepommeilla levitetyillä sirotemiinoilla. Ne tappavat ja vammauttavat joka päivä siviileitä aiheuttaen mittaamattomia kärsimyksiä.

Käytetyn raketinheitinjärjestelmän kauppa saattaa pahimmassa tapauksessa osoittautua yhtä kehnoksi, kuin lamavuosina toteutettu Itä-Saksan panssarikauppa. Muutaman vuoden varastoinnin jälkeen tankit romutetaan.

Suomesta on tahtomattaan tullut maanosamme käytettyjen aseiden ja asejärjestelmien kierrätyskeskus. Hankinnoissa sotilaiden toiveet ja poliitikkojen määrittelemä realismi eivät läheskään aina kohtaa. Rahaa ei yksinkertaisesti riitä parhaiden järjestelmien hankintaan. Halpa ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita samaa kuin hyvä.

Suomesta on tahtomattaan tullut maanosamme käytettyjen

aseiden ja asejärjestelmien

kierrätyskeskus.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic