Uutiset

Suomi tarvitsee lisää työnantajayrityksiä

Kanta-Hämeen vuoden yrittäjänä Riihimäellä lauantaina palkittu toimitusjohtaja Antti Zitting katsoo, että Suomi tarvitsee lisää työnantajayrityksiä. Vaikka yritysten määrä on kasvanut, niin työnantajien määrä on kuitenkin pysynyt samana viimeiset kymmenen vuotta.

– Suomessa ei hyväksytä unelmaa työllä rikastumisesta. Mitä enemmän tienaat, sitä suurempaa rekeä myös suhteellisesti saat vetää. Kysymyksessähän pitäisi olla kakun kasvattamiseen kannustamisesta eikä kasvun tukahduttamisesta niin kuin nyt viime veroratkaisuissa.

Zittingin mukaan yrittäjäkaarti odottaa, että yrittämistyöstä lopulta saadaan palkinto, ansio ja useimmiten myös perheen toimeentulo. Keskisuuria yrityksiä hän pitää kasvun dynamona.

Zitting uskoo, että Suomessa on mahdollista taata olemassa olevalle porukalle töitä.

– Yrittäjät voivat luvata, että pidetään olemassa olevasta väestä kiinni. Sitoudutaan pitämään väki töissä.


Yli puolet vientiin

Zittingin johtama Sacotec-yhtiöt koostuu emoyhtiö Sacotec Oy:stä sekä Sacotec Components Oy:stä ja Sacotec Kiinteistöt Oy:stä.

Sacotec-yhtiöt on riihimäkeläinen 60 työntekijän insinööritoimisto ja tarkkuusvalimo, joka tarjoaa suunnittelupalvelua ja prototyyppien pikavalmistusta. Teräksen tarkkuusvalu on yrityksen ominta sarjatuotantoalaa.

Suomen markkinat ovat tarkkuusvaluissa pienet, joten Sacotecin tuotannosta menee yli puolet suoraan maailmalle ja kotimaahankin myydystä tuotannosta noin 80 prosenttia päätyy ulkomaille.

-Kansakuntana hyödymme viennistä valtavasti. Lisäjaettava tulee tänne maamme rajojen ulkopuolelta, viennistä tai vastaavasti kotimaan tuotannosta, joka korvaa tuontia, Zitting sanoo.


Hyvä alue yrittämiselle

Tarkkuusvalu kilpailee markkinoilla koneistamisen kanssa. Sacotecin valtti on, että tuotetta pystytään tekemään 80 erilaisesta teräslaadusta kilpailukykyisesti yhdestä kappaleesta tuhansiin.

Riihimäellä valettuja osia löytyy esimerkiksi Abloyn sähkömekaanisista lukkorungoista. Yli puolet kaikista maailman jyrsimissä ja sorveissa tarvittavista tarkkuusvaluista tulee niin ikään Riihimäeltä.

Riihimäen seutua Antti Zitting pitää hyvänä alueena yrittää.

-Seudulla on hyvä teollinen kyky. On nuorisoa, koulutusta ja on totuttu tekemään vuorotöitä. Kun hämäläiset lopulta sisäistävät jonkin asian, niin sitä ei tarvitse enää selitellä. (HäSa)