Kolumnit Uutiset

Suomi tarvitsee lisää väkeä

Ilmeisesti pahinta, mitä suomalaiselle voi tapahtua, on osoittautua sinisilmäiseksi, ei siis sananmukaisesti, vaan liian hyväuskoiseksi.

Valtiovallan taholla lähdetään siitä, että vuoden 2015 lopun turvapaikanhakijat, nuo reilut 30 000 on mieluummin karkotettava kaikki kuin päästää vahingossa joku oleskelulupaa ansaitsematon maahan.

Sanotaan, että Suomeen on muodostumassa ongelmaryhmä, paperittomat. Heidän pelätään ajautuvan rikollisuuteen, ääriliikkeisiin ja monenlaisen hyväksikäytön kohteiksi.

Miksi nämä turvapaikanhakijat ovat paperittomia? Siksi, että me emme ole myöntäneet heille papereita, eli oleskelulupaa. Paperittomien ongelma on kotoperäistä laatua.

Tämä on johtanut täysin kohtuuttomiin kohtaloihin.

Perheet, jotka ovat epävarmasta tilanteestaan huolimatta yrittäneet parhaansa mukaan sopeutua ja kotoutua, joutuvat lähtemään.

Lapset käyvät koulua ja puhuvat suomea sujuvasti. Vanhemmatkin ovat jopa löytäneet töitä ja yrittävät parhaansa mukaan olla hyviä yhteiskunnan tukipylväitä.

Vuoden 2015 tulijoista oli suuri osa nuoria miehiä, ”partalapsia” kuten heitä some-keskusteluissa pilkataan. Heissä kuten meissä suomalaisissa on monenlaista tallaajaa.

Oleskelulupaprosessi näyttää silti kohtelevan tulijoita yhtenä massana, josta on päästävä eroon.

Vähemmästäkin ihminen katkeroituu, kun ensin pidetään toista vuotta löyhässä hirressä ja sitten potkaistaan pihalle koko valtakunnasta.

Tuossa ajassa motivoituneimmat olisivat todennäköisesti jo järjestäneet elämänsä tolkulliseen malliin. Jos siihen olisi annettu mahdollisuus.

Mitään hyvää ei seuraa siitä, että heitä asutetaan vuositolkulla vastaanottokeskuksissa.

Evankelis-luterilainen kirkko on kantanut vastuunsa suorastaan yllättävän rohkeasti ankarasta kritiikistä huolimatta.

Myös presidentti Tarja Halonen otti kantaa viikonvaihteessa. Hän ehdotti pakkopalautusten keskeyttämistä.

Hän myös kysyi, miltä tämä episodi mahtaa näyttää aikanaan historian valossa.

Todennäköisesti siltä, että olemme ampumassa itseämme jalkaan. Syntyneiden määrä laskee Suomessa vuosi vuodelta.

Tarvitsemme uutta nuorta väkeä. Hyvinvointiyhteiskuntamme kestää kotouttamisen. Se suorastaan tarvitsee sitä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic