Uutiset

Suomi TeliaSoneran murheena

Teleyhtiö TeliaSonera on vahvassa myötätuulessa. Pohjoismainen suuryhtiö teki heinä-syyskuussa 646 miljoonaa euroa tulosta, mikä on 26 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vuoden alusta syyskuun loppuun yhtiön nettotulos on peräti 10,4 miljardia kruunua.

TeliaSoneran osakkeenomistajat voivat olla yhtiön vauhtiin täysin tyytyväisiä. Osakkeenomistajia palkitaan yli miljardin euron osakepotilla. Yhtiökokouksen asialistalla on jopa ylimääräisten osinkojen jako.

TeliaSoneran keskusjohto voi riemuita yhtiön menestyksestä Norjassa, Tanskassa, Baltian maissa, Venäjällä ja Turkissa. Kone takoo voittoa bisneksen perusoppien mukaisesti: asiakasmäärää ja liikevaihtoa pitää kasvattaa, mutta niin myös tulosta. Iloa tuskin himmentää tieto siitä, että Ruotsissa TeliaSonera venyi lähinnä torjuntavoittoon.

TeliaSoneran ainoa murheen paikka on tällä hetkellä Suomi – tai pikemminkin on edelleen Suomi. Minkä tahansa yrityksen kehitys näyttää kaikkea muuta kuin valoisalta silloin, kun liikevaihto kutistuu, tulos heikkenee ja asiakkaiden määrä vähenee.

Eikä tässä vielä kaikki: TeliaSoneran on pyrittävä muutamaan kurssiaan maassa, jossa telekilpailu ehkä edelleen kiristyy. Helppoja voittoja se ei voi Suomessa missään tapauksessa kuitata.

Kun TeliaSonera muodostettiin, suomalaisille piirrettiin kuvaa ruotsalais-suomalaisesta yhteisyrityksestä. Kuva oli kaunis, mutta jo alun perin virheellinen. Kauan ei kestänyt, kun yhtiön ruotsalaisen ja suomalaisen siiven kesken alkoi riitely, joka päättyi tunnetusti länsinaapurin selvään voittoon.

Perimmiltään kyse oli hyvin yksinkertaisesta tosiasiasta: Telia oli fuusiossa kaiken aikaa veturi, Sonera sen rinnalla konkurssikypsänä suomalaisena yhtiönä jos ei nyt lastu laineilla niin jotain sinne päin.

TeliaSonera Finlandin konttaaminen ei tilannetta voi mitenkään helpottaa. Ruotsista tarkastellen Suomesta on tullut telemarkkinoineen lähinnä kiviriippa, yhtiön tulosta nakertava epäterveen kilpailun maa.

Telia-Sonera Finlandin heikko tulos ei varmasti yllättänyt yhtiön tuoretta toimitusjohtajaa Juho Lipsasta. Hän ilmoittaa yksiselitteisesti, että yhtiön on ryhdyttävä lisätoimiin, jotta kannattavuus kohenisi. Lipsasella ei ole tietenkään edes muuta mahdollisuutta. Telia-Soneran korkein johto odottaa Lipsaselta vain ja ainoastaan yhtiön tuloskuntoa parantavia tekoja.

Toimitusjohtaja Juho Lipsasen kädessä ei ole vahvoja kortteja. Yhtiötä tulisi tervehdyttää, mikä nykymaailmassa tarkoittaa hyvin usein väen vähentämistä. Tämä vaihtoehto on yhtiön työntekijöille painajainen, huono kannustin kilpailuun uusista asiakkaista ja tätäkin kautta paremmasta tuloksesta. Pelkät irtisanomiset eivät noin vain yhtiötä tervehdytä

Juho Lipsaselle esikuntineen tulee vielä kiire. Uutta suuntaa odottaa sekä TeliaSoneran johto että TeliaSonera Finlandin henkilökunta.

Päivän lehti

24.1.2020