Uutiset

Suomi välttyy pääkallokeliltä - lähipäivät pikku pakkasta suuressa osassa maata, vain rannikolla menee plussalle, ennustaa päivystävä meteorologi

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Oskari Rockas ennustaa, että Ruotsissa tieliikenteen yllättänyt alijäähtyneen vesisateen myötä syntynyt pääkallokeli ei tulisi Suomeen. Kuva: Mauri Ratilainen

Ruotsissa joulun paluuliikenteen Tapaninpäivänä yllättänyt pääkallokeli ei näytä ulottuvan Suomeen saakka.

– Rannikkoseuduilla mennään plussalle, mutta muualla maassa ollaan lähipäivät pikku pakkasella. Hajanaisia lumisateita tulee eri puolilla maata, sanoo päivystävä meteorologi Oskari Rockas Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitosta vastaava Ruotsin meteorologinen laitos (Smhi) antoi keskiviikkona illalla varoituksen pääkallokelistä seitsemään maakuntaan Keski-Ruotsissa.

Kyse on ykkösluokan varoituksesta tieliikenteeseen, mikä tarkoittaa alijäähtyneen vesisateen liukastuttamia teitä.

Ruotsissa ehti tapahtua useita tieltä suistumisia sekä paha kuorma-auton ja henkilöauton yhteentörmäys. Siinä kuoli Ruotsin yleisradion (Svt) uutisen mukaan kaksi henkilöä ja useita vietiin loukkaantuneena sairaalaan.

Loppuviikolle saakka pakkasella, vähäisiä lumisateita

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Oskari Rockas ennustaa, että päivälämpötilan nollaraja menee torstaina läntisessä Suomessa Vaasa-Tampere-Helsinki -linjalla. Sen länsipuolella rannikolla voi olla plusasteita, muualla maassa lämpötila pysyy pakkasella.

– Voi olla, että tällä alueella on haasteita kelissä, jos sataa alijäähtynyttä vettä, mutta emme ole antaneet mitään liikennevaroituksia, sanoo Rockas.

Suomen yli menee lähipäivinä hajanaisia lumisateita, jotka satavat sentin pari lunta. Sellaisena sää näyttää säilyvän lauantaihin saakka.

– Lämpötilat ovat hieman jojoilevia. Lauantaina voi tulla enemmän lunta ja silloin sää taas lauhtuu, sanoo Rockas.

Menot