Kolumnit Uutiset

Suomiko hiljaisuuden tyyssija?

Hiljaisuusko nykyään muka joku trendi? Ei ainakaan Suomessa!

Jokin aika sitten tv-uutisissa ounasteltiin, että hiljaisuudesta voi tulla todellinen matkailun vetovoimatekijä. Stressaantuneet ihmiset eri puolilla maailmaa ovat kyllästyneet meluun ja ovat valmiita matkustamaan jopa Suomeen asti kokeakseen ylellistä hiljaisuutta ja rauhallisuutta.

No, onhan Suomessa varmasti hiljaisiakin paikkakuntia, mutta kyllä hiljaisuutta rakastavan on aika tarkkaan katsottava, mihin hänen kannattaa tulla.

Mielikuvissamme liitämme suomalaiseen järvimaisemaan mieluusti laineiden liplatuksen ja kuikan surumielisen ääntelyn. Mutta mitä on todellisuus? Moottoriveneitä, vesiskoottereita, ruohonleikkureita, naapurimökiltä kantautuvaa musiikinjumputusta tai jopa sirkkelin vihlovaa ääntä.

Pahimmassa tapauksessa kesäasukas voi kokea kesämökillä häiritsevämpää melua kuin kaupunkikodissaan.

Tiedän, että osa ihmisistä väittää jopa pitävänsä melusta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että melu tekisi heillekään hyvää. Tutkimuksissahan on todettu, että melulla on kielteisiä terveysvaikutuksia myös silloin, kun ihminen itse ei koe häiriintyvänsä. Melu aiheuttaa stressiä ja voi jopa altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Taajamissa kesämelua aiheuttavat erityisesti mopot ja moottoripyörät. Jotenkin ne viritetyt mopot vielä voi ymmärtää, onhan kyse vielä vähän lapsellisista pojista, joiden pitää näyttää kavereilleen, että täältä lähtee…

Ikävää on kuitenkin se, että läheskään kaikista mopopojista ei kasva vastuullisia motoristeja.

En ymmärrä, että aikuiset miehetkin varta vasten tekevät tai teettävät pyöriinsä remontin, jotta melua aiheutuisi enemmän.

Äskettäin Helsingin Sanomissa haastateltiin moottoripyöräliikkeen toimitusjohtajaa, joka kertoi, että lähes kaikki moottoripyörän ostajat vaihdattavat pakoputkensa kovaäänisempiin. ”Kovat jätkät, kova ääni”, mies naureskeli.

Kovassa pakoputkiäänessä on kuulemma kyse imagosta ja kokonaisvaltaisesta ajoelämyksestä. Anna siis meidän kaikki kestää!

Kovaa ääntä pitävät pakoputket ovat laittomia, mutta mitä siitä, kun poliisilla ei ole resursseja puuttua (siihenkään) asiaan. Sakkojen todennäköisyys on minimaalinen.

Niinpä nämä itsekkäät metelöitsijät voivat häiritä kanssaihmisiään ihan niin paljon kuin lystäävät.